Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

3 tips voor verbetering van palliatieve zorg bij dementie

Palliatieve zorg voor mensen met dementie is anders dan bijvoorbeeld voor mensen met kanker

Bij mensen met dementie heersen gevoelens van angst, onrust en afhankelijkheid. Palliatieve zorg voor mensen met dementie is anders dan bijvoorbeeld voor mensen met kanker. Zij hebben andere zorgvragen. Een waardevolle eerste stap is om palliatieve zorg voor hen goed te koppelen aan hun specifieke situatie.

In de handreiking ‘Zo verbindt u palliatieve zorg en dementie' beschrijven we acties om aan de slag te gaan met de verbinding van een palliatieve keten en dementieketen. Zodoende verbetert de palliatieve zorg voor mensen met dementie. Dit kan aan de hand van de volgende 3 tips.

1. Organiseer samenwerking tussen casemanagers dementie en casemanagers palliatieve zorg

Bijvoorbeeld door de mogelijkheid voor consultatie of onderlinge deskundigheidsbevordering. De casemanager dementie en casemanager palliatieve zorg hebben ieder gespecialiseerde kennis en competenties op het gebied van palliatieve zorg of dementie. Wanneer bij een casus de kennis op één van de gebieden ontbreekt, kunnen ze elkaar consulteren om die kennis aan te vullen. Op het juiste moment worden de juiste competenties ingebracht wat bijdraagt aan de optimalisering van de zorg voor de cliënt.

2. Biedt zorgmedewerkers casuïstiekbesprekingen aan

Biedt actuele casussen rond palliatieve zorg bij dementie aan een mix van medewerkers uit de verschillende sectoren aan. Hierdoor leren ze van elkaar en voeden ze zich met kennis om in te zetten in de praktijk.

3. Bespreek met hospices welke mogelijkheden en benodigdheden er nodig zijn voor opname van mensen met dementie

Ook mensen met dementie hebben soms de wens om te overlijden in een hospices. Niet alle hospices zijn toegerust om mensen met dementie op te nemen, bijvoorbeeld doordat kennis over dementie bij de medewerkers ontbreekt of de fysieke ruimte is er niet op ingericht. Door de mogelijkheden en benodigdheden met de hospices te bespreken wordt de eerste stap voor de realisatie van opname van mensen met dementie gezet.

Meer weten over palliatieve zorg bij dementie?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '683' in onderstaand controle veld.

2 reacties geplaatst
  • J. Wierckx

    schreef op 07 mei 2015

    Bij punt 1 heb ik nog een aanvulling. Betrek zeker ook actief de familie in deze fase. Zij kunnen de behoeften van hun familielid in de laatste levensfase vaak als beste inschatten en zaken aangeven als de persoon met dementie het mogelijk minder goed kan. Deze persoon daarbij wel vanuit respect betrekken waar dat nog mogelijk is.

  • Marty Kruizenga

    schreef op 06 mei 2015

    http://Ik mis de mening van de patient en heel belangrijk, de mantelzorger. Het gaat niet OVER patienten en mantelzorgers maar MET patienten en mantelzorgers

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten