Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

5 tips voor betekenisvolle relaties van ouderen

Hoe kunt u als hulpverlener bijdragen aan meer betekenisvolle relaties of wat kunt u doen voor een oudere die het aan echt contact ontbreekt?

'Betekenisvolle relaties zijn veel belangrijker voor de kwaliteit van leven dan praktische hulp, zoals een maaltijdvoorziening of verzorging.' Met deze uitspraak gaf Anja Machielse de aftrap van de leergemeenschap Lokaal Samenwerken van BeterOud. 

Zingeving was één van de thema’s; hoe kunt u als hulpverlener bijdragen aan meer betekenisvolle relaties? Of wat kunt u doen voor een oudere die geen echt contact meer heeft? Deelnemers aan de leergemeenschap formuleerden deze 5 tips.

5 tips voor betekenisvolle relaties van ouderen

1. Sta stil bij de verschillende levensfases

Sta eens stil bij de verschillende levensfases. Wie was de oudere voorheen? Kunt u interesses en contacten van vroeger hernieuwd leven inblazen? Kunt u daar anderen in de wijk bij gebruiken? Denk aan een hobby die iemand had. Of vul bijvoorbeeld een ecogram in.

2. Zoek vrijwilligers

Zoek vrijwilligers (of anderen) die tijd willen investeren in echt contact. Leg hiervoor bijvoorbeeld contact met welzijns- of vrijwilligersorganisaties.

3. Zorg voor gelijkwaardigheid

Zorg voor gelijkwaardigheid; wat kan de oudere nog voor anderen betekenen? Kan hij of zij misschien als vrijwilliger actief worden? Of is er een betekenisvolle dagbesteding te vinden op bijvoorbeeld een zorgboerderij in de buurt?

4. Besef dat partners onvervangbaar zijn 

Besef dat u het contact van een partner of kinderen nooit vervangt. Accepteer dat het is zoals het is. Wat u wel kunt doen? Praten over geliefden die er niet meer zijn, kan voor sommigen heel troostrijk zijn. Maak het bespreekbaar en check of iemand het fijn vindt om erover te praten. Laat merken dat het begrijpelijk is dat iemand een partner mist en dat die onvervangbaar is.

5. 'Vergeet' af en toe de praktische regeldingen

‘Vergeet’ af en toe de praktische regeldingen, soms gaat het om ‘het zijn’. Zorg evoor dat u er écht voor iemand bent en maak tijd om te vragen hoe het met iemand gaat. Is iemand tevreden met de hulp die er nu is en wat zou hij of zij anders willen? Want ook dat blijkt uit onderzoek van Anja Machielse: mensen ervaren hun leven als zinvol als ze er een zekere mate van controle over kunnen uitoefenen en ze merken dat hun keuzes en beslissingen er toe doen.

Anja Machielse is bijzonder Hoogleraar 'Empowerment van Kwetsbare Ouderen' aan de Universiteit voor Humanistiek. Zij is gespecialiseerd in onderzoek naar kwetsbare ouderen. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is het stimuleren van sociale betrokkenheid en het bevorderen van de sociale insluiting van kwetsbare ouderen. Bekijk hier haar presentatie

Meer lezen over kwetsbare ouderen

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '633' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten