Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

9 tips om samen te beslissen in de spreekkamer

Bij samen beslissen kiest u samen met de patiënt voor de behandeling en de zorg

70% van de patiënten wil meebeslissen over zijn of haar behandeling. Bij samen beslissen kiest u samen met de patiënt voor de behandeling en de zorg. De patiënt is dan beter geïnformeerd, heeft meer vertrouwen in de behandeling en houdt zich beter aan zijn therapie. U krijgt er naast uw functies als adviseur en behandelaar ook een rol als coach bij. Hoe doet u dat? Met behulp van deze 9 tips.

1. Maak duidelijk dat er een beslissing genomen gaat worden.

2. Leg uit dat jullie die beslissing samen kunnen nemen. Veel patiënten verwachten niet dat ze mee mogen beslissen. Vertel de patiënt dat dit wel degelijk het geval is.

3. Geef aan wat de mogelijkheden zijn en vertel dat de patiënt hieruit kan kiezen.

4. Geef informatie over de verschillende mogelijkheden met de voor- en nadelen. Informeer over de mogelijke alternatieven. Geef nog niet uw eigen mening. Vraag of de patiënt bedenktijd nodig heeft om eventueel een keuzehulp of om belangrijke andere mensen te raadplegen.

5. Ga bij de patiënt na of hij alle mogelijkheden heeft begrepen. Alleen als de patiënt alles begrijpt, kan hij actief en functioneel bijdragen aan een beslissing. Denk hierbij ook aan eventuele beperkte gezondheidsvaardigheden.

6. Vind uit wat de voorkeur van de patiënt is. Vertel daarna ook uw eigen ideeën.

7. Als u het niet met elkaar eens bent, overleg om tot een beslissing te komen.

8. Neem samen een besluit. Vraag waar de patiënt wellicht niet over wil beslissen. In de ideale situatie bereikt u samen een beslissing door middel van onderhandelen. U bent dan ook samen verantwoordelijk voor de beslissing.

9. Maak samen met de patiënt een plan om de beslissing uit te voeren. Leg vast wanneer de patiënt bepaald gedrag wil en kan uitvoeren. Maak praktische afspraken.

De 9 tips zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van Kissling en Hamann (2008) en Van Staveren (2011).

Meer weten?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '543' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten