Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Verkenning toekomstbestendig organiseren ketens netwerken

Is er een verschuiving gaande van ziektespecifiek naar generiek organiseren van ketens en netwerken? Vilans ging op verkenning uit.

Nu de zorg zoveel mogelijk integraal en dichtbij huis georganiseerd wordt, groeit de behoefte aan samenhang in het organiseren van zorg en ondersteuning. Is er onder invloed van de ontwikkelingen een verschuiving gaande van ziektespecifiek naar generiek organiseren van ketens en netwerken? Over dit vraagstuk voerde Vilans een verkenning uit.

Conclusies

Zorgaanbieders, ketens, netwerken en gemeenten die Vilans interviewde voor deze verkenning, herkennen het vraagstuk. Zij verwachten dat ziektespecifieke ketens en netwerken niet duurzaam zullen zijn. Uit de interviews blijkt ook dat de organisaties dezelfde drijfveer hebben: het creëren van samenhang van zorg en welzijn in een regio, afgestemd op de behoeftes van de patiënt. Van een verschuiving naar het generiek organiseren van ketens en netwerken is echter nog geen sprake. Wel blijkt uit de verkenning dat dit een actueel vraagstuk is en dat de grenzen van organisaties diffuser worden.

Interessante ontwikkelingen & modellen

Interessante ontwikkelingen zijn gaande in de regio’s Nijmegen en Almere. In Nijmegen lijken de randvoorwaarden aanwezig om forse stappen te zetten in het slimmer organiseren van zorg en ondersteuning. Zorggroep Almere is een voorbeeld van een geïntegreerde zorgorganisatie bestaande uit gezondheidscentra, verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg. Van enkele modellen die in de verkenning aan bod kwamen, is een beschrijving opgenomen, zoals het model praktijk ouderengeneeskunde van Bertholet en het Frieslabmodel voor casemanagement.

Auteur(s) Monique Spierenburg, Kees Vermaat
Jaar April 2014
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Vilans helpt Treant Zorggroep met verbinden van care en cure

Lees publicatie
publicatie

10 stappen: basismodel netwerk kinderpalliatieve zorg

Lees publicatie
publicatie

Download de reflectietool ‘Ruimte geeft vaart’

Lees publicatie
publicatie

Essay over governance in een veranderend zorgstelsel

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten