Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

5 tips voor samenhang in ketens en netwerken in de regio

Hoe kunt u in een regio ketens en netwerken in samenhang organiseren?

Nu de zorg steeds dichter bij huis wordt georganiseerd, lopen we steeds meer aan tegen de beperkingen van ziekte-specifieke ketens en netwerken. Vragen over op- en afschalen tussen generiek en specifiek aanbod worden breed herkend. Hoe kunt u in een regio ketens en netwerken in samenhang organiseren? 5 tips van Vilans.

1. Zorg voor een leider met visie

Een visionaire leider is van cruciaal belang voor het slagen van nieuwe plannen en  interventies. In de verkenning ‘Toekomstbestendig organiseren van ketens en netwerken’ vindt u twee voorbeelden uit Utrecht Overvecht en Nijmegen die deze succesfactor illustreren.

2. Sluit aan bij wat er al is

Het lijkt soms makkelijker iets nieuws te introduceren dan oude activiteiten te saneren of te stoppen. Toch is het op lange termijn van belang aan te sluiten bij bestaande structuren, zoals een multidisciplinair zorgwijkteam, en deze mogelijk uit te breiden naar welzijn.

3. Benut de deskundigheid van de eerstelijn

De huisartsenorganisaties hebben in de chronische zorg voor patiënten, met onder meer diabetes, COPD/astma en CVRM, al veel kennis en ervaring opgebouwd met ketenzorg. Benut dus hun deskundigheid bij het omzetten van visies, richtlijnen en zorgstandaarden naar concrete zorgprogramma's of geprotocolleerde activiteiten.

4. Verleg de focus van ziekte en zorg naar gedrag en gezondheid

In de gehele zorgsector verschuift de focus langzaam van ziekte en zorg (problemen) naar gezondheid en gedrag (mogelijkheden). Betekenisvol samenwerken rond mogelijkheden van een burger/patiënt kan tot verrassende oplossingen leiden. Samenwerken tussen informele en formele zorg, ook in bestaande ketens en netwerken, is waardevol.

5. Werk met een doelgroeppanel

Stel een panel samen met leden van de doelgroep en betrek hen bij belangrijke beslissingen en activiteiten van de keten of het netwerk. Zij bewaken mede dat de doelgroep daadwerkelijk beter wordt van alle nieuwe activiteiten. Dat stimuleert efficiëntie en effectiviteit.

Ondersteuning nodig?

Vilans ondersteunt organisaties die de samenwerking in ketens en netwerken willen optimaliseren met advies en begeleiding op maat. Meer weten? Kijk op onze website of neem contact op met onze adviseur Monique Spierenburg.

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten