Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

5 tips voor vernieuwing van dagactiviteiten

Door de transitie van AWBZ naar Wmo moeten gemeenten en welzijn- en zorgaanbieders dagactiviteiten anders invullen. 5 tips voor een goede aanpak.

De transitie van AWBZ naar Wmo noopt gemeenten en lokale aanbieders van zorg en ondersteuning om dagactiviteiten voor ouderen, mensen een beperking en andere kwetsbare groepen anders in te vullen. Dat betekent een flinke omslag. Vilans geeft gemeenten en welzijn- en zorgaanbieders deze 5 tips:

1. Benut de (experimenteer)mogelijkheden die er zijn.

Leg AWBZ- en Wmo-budgetten bij elkaar om nu al vernieuwing te realiseren.  U hoeft niet te wachten tot 2015. Er zijn nu al genoeg succesvolle voorbeelden.

2. Ga uit van eigen regie en de vraag van de cliënt.

Bepaal eerst of meedoen aan dagactiviteiten echt een antwoord is op de vraag van de cliënt. Zo ja, geef de cliënt het (virtueel) budget, zodat die eigen keuzes kan maken. 

3. Zet meedoen en participeren echt voorop

Maak waar mogelijk gebruik van ‘reguliere’ accommodaties  voor dagactiviteiten en mix waar mogelijk cliënten met mensen zonder hulpvragen.

4. Benut de mogelijkheden om dagactiviteiten efficiënt en goedkoper te organiseren.

Werk samen met andere aanbieders of locaties in uw buurt/wijk. Zorg met elkaar voor variatie en voorkom overlap.

5. Werk zoveel mogelijk wijkgericht

Het organiseren van dagactiviteiten in de wijk is fijn voor cliënten en goedkoper. Houd er niet strikt aan vast, want het is niet voor iedere cliënt geschikt. 

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '730' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
  • Pier Tholen

    schreef op 02 apr 2014

    Wellicht nuttig om een keer naar het OZO doeikmee initiatief van Daelzicht te kijken: http://www.ozodoeikmee.nl

    Dit faciliteert het samenstellen van dagbesteding(sarrangementen) op een moderne manier met behulp van een uitgebreide online catalogus met een handig matching principe. Het is ook zeer bruikbaar voor mensen met weinig interactievaardigheid. In principe kan iedereen: organisator, deelnemer, mantelzorger, vrijwilliger er gebruik van maken. Er bestaat een landelijke versie, maar het kan ook per gemeente/WMO.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten