Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Zorg voor onzichtbare zorgers

Huisartsen maken zich zorgen: krijgen kwetsbare mensen nog wel de zorg die ze nodig hebben en raken mantelzorgers niet overbelast?

Door alle veranderingen in de zorg moeten patiënten steeds vaker een beroep doen op hun netwerk. Uit onderzoek blijkt dat huisartsen zich daar zorgen over maken. Hun vrees: krijgen kwetsbare mensen nog wel de zorg die ze nodig hebben en raken mantelzorgers niet overbelast?

Geen bewuste keuze

Mantelzorger zijn overkomt je, je hebt er vaak niet bewust voor gekozen. Zorgen voor een ander kan mooi en verrijkend zijn, maar op termijn ook zwaar. Zeker als je niet zorgt voor een goed evenwicht. Huisartsen en praktijkondersteuners kunnen mantelzorgers daarbij helpen, bijvoorbeeld door ze op tijd van goede informatie te voorzien en ondersteuning te bieden. Zij komen vaak als een van de eersten met hen in contact en kunnen door hun vertrouwensfunctie veel betekenen bij de signalering en preventie van overbelasting. Mantelzorgers bevestigen dat: zij voelen zich gesteund en gesterkt als de huisarts betrokken is.

Verbeter de zorg

Aandacht voor mantelzorg(ers) is dus belangrijk voor henzelf, maar ook voor patiënten én huisartsen. Het verbetert de zorg doordat:

  • de belangrijke rol van de mantelzorger wordt erkend
  • de mantelzorger een belangrijke informatiebron is
  • de mantelzorger zich gezien en gesteund voelt
  • de mantelzorger een belangrijke signalerende functie heeft
  • betrokkenheid van de mantelzorger therapietrouw van de patiënt bevordert
  • het voorkomt dat de mantelzorger zelf patiënt wordt
  • het problemen met of opname van de patiënt kan voorkomen.

Minder overbelaste mantelzorgers = minder verpleeghuisopnames

Ongeveer 1 op de 5 patiënten in elke huisartsenpraktijk is mantelzorger. Een gemiddelde praktijk van 2500 patiënten telt dus 500 mantelzorgers! Uit onderzoek blijkt dat zij vaker gezondheidsklachten hebben dan gemiddeld. Vooral als zij moeten zorgen voor een familielid dat langdurig en ernstig ziek is. Of een mantelzorger overbelast raakt, hangt van veel factoren af. Leeftijd, leefstijl en leefsituatie, het ziektebeeld van zijn of haar naaste. Hoe gaat de mantelzorger met problemen om? Is er een groot sociaal netwerk om op terug te vallen? Woont de mantelzorger bij de naaste in en is hij dag en nacht met zorgen bezig? Ook de kwaliteit van de relatie met de mantelzorger speelt een rol. Tijdige en passende ondersteuning helpt om overbelasting tegen te gaan, en opnames van de patiënt te voorkomen of uit te stellen.

Vernieuwde gratis toolkit

Bent u huisarts of praktijkondersteuner en wilt u meer doen aan signalering en preventie van overbelaste mantelzorgers? Weet u niet waar je moet beginnen en hoe u het aan moet pakken? Gebruik dan de vernieuwde gratis toolkit die het Expertisecentrum Mantelzorg (samenwerkingsverband van Vilans en Movisie) samen met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Mezzo ontwikkelde.

In de toolkit vindt u handreikingen voor talrijke situaties. Welke vragen kunt u bijvoorbeeld stellen om overbelasting te signaleren? Wat doet u als de mantelzorger noodgedwongen de zorg moet overdragen aan een ander? En waar kunt u de mantelzorger naar verwijzen? Al deze vragen en nog veel meer komen in deze toolkit aan bod. Want mantelzorgondersteuning is misschien geen specifieke huisartsgeneeskundige zorg, maar huisartsen en praktijkondersteuners kunnen wél het verschil maken!

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '922' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten