Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Wmo door de kamer, het kwartet bijna compleet!

Van Rijn heeft zijn 3e kaart in het Kwartet van de Herziening Langdurende zorg gespeeld. Is daarmee het spel gespeeld?

Op 24 april heeft de Tweede Kamer ingestemd met de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Daarmee is de derde kaart van staatssecretaris van Rijn in het Kwartet van de Herziening Langdurende zorg gespeeld. Is daarmee het spel gespeeld?

De oppositie heeft nog verwoede pogingen gedaan om uitstel te bedingen, maar vond daarin geen meerderheid. En met de 360 miljoen ‘korting’ op de totale bezuiniging van ruim 2 miljard, hoeft de staatssecretaris ook geen spelbederf in de Eerste Kamer te verwachten. Het spel van de gedecentraliseerde zorg lijkt daarmee ten einde.

Wet langdurige zorg

Kan de laatste kaart, de Wet langdurige zorg (Wlz), de hervorming van de langdurige zorg nog in de weg zitten? Ik zou zeggen van niet. De functies uit de huidige AWBZ die over gaan naar de Wmo (begeleiding, kortdurend verblijf) verdwijnen met de komst van de nieuwe Wmo. De ‘verblijfs-AWBZ’ die dan overblijft is dan al zo ver ‘uitgekleed’ dat we iets over houden wat al sterk begint te lijken op de nieuwe Wlz. Of de nieuwe toegangsbepaling en wijze van aanspraak daar nog een struikelblok in gaan vormen? Lijkt me niet. Het overgangsrecht van huidige AWBZ-cliënten zal nog de grootste spelbreker worden.

Spel gespeeld

Het spel lijkt dus gespeeld. Van Rijn heeft het kwartet van de Herziening Langdurende zorg in handen. Knap spel, als je het mij vraagt. Hoewel er door zijn voorgangers al wel het nodige voorwerk was gedaan, heeft hij in korte tijd het spel gestuurd en naar zijn hand gezet. Heel Nederland lijkt het er over eens dat dit de weg is die we moeten gaan om de langdurende zorg betaalbaar te houden en de toegang dicht bij de burger te organiseren, in de eigen gemeente. Maar hoe zit het met de derde grondlegger onder de zorg: de kwaliteit?

Geen rekenmeesters

Op dit moment wordt er druk gewerkt aan het aanbestedingsbeleid voor de nieuwe Wmo op gemeentelijk of regio niveau. Laat dit geen spel van de rekenmeesters worden! Ga daarin werken vanuit het nieuwe adagium van samenwerken en vertrouwen geven. De samenwerking tussen gemeente en zorgverzekeraar is met het amendement van Van Dijk wettelijk verankerd. Geef daarin ook zorgvragers en zorgaanbieders de plek die ze verdienen. Ze geven het echte spel al jaren samen vorm. Laat daarin de knikkers niet domineren.

Wilt u zien hoe het lokale speelveld er in 2015 uit ziet? Vilans heeft een handige infographic gemaakt. Vilans begeleidt gemeenten en aanbieders van zorg en welzijn in deze nieuwe wijkgerichte aanpak voor zorg en ondersteuning. Kijk voor meer informatie bij het thema Wijkgericht werken.

Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Google+ Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina via WhatsApp
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten