Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Ouderenzorg, here I come! Nu de rest nog…

Verbeter het imago van de ouderenzorg door cliënten meer bij de opleidingen te betrekken.

Het is gelukt! Na lang lobbyen heb ik eindelijk mijn ideale stageplek bemachtigd. Vanaf september trek ik mijn uniform weer aan en loop ik (in deeltijd) twintig weken rond op de afdeling Klinische Geriatrie van een ziekenhuis bij mij in de buurt. Interessant, leerzaam en leuk, want de zorg voor ouderen is complex en dus uitdagend. Ik kan niet wachten om te starten!

Het is jammer dat niet meer zorgstudenten er zo over denken. Slechts weinigen kiezen uiteindelijk voor het werken met ouderen. Hoe dat komt? Uit een inventarisatie binnen de zorgopleidingen (wo, hbo en mbo) blijkt dat de ouderenzorg een slecht imago heeft. Studenten zien het werken met ouderen juist niet als interessant of uitdagend. Dat heb ik gemerkt in mijn zoektocht naar een stageplek!

De afgelopen jaren is het aantal studenten dat kiest voor de zorg enorm gegroeid. Tegelijkertijd worden stageplekken schaarser - onder andere door bezuinigingen en een gebrek aan praktijkbegeleiders - en hebben opleidingen moeite goede plekken te vinden voor hun studenten. Voor mij was dat de reden om zelf op zoek te gaan, al wist ik van te voren dat ik een lange adem nodig had. Mijn zoektocht begon inderdaad moeizaam. De eerste zorgaanbieders die ik aanschreef konden mij niet helpen. Ze hadden productieafspraken met lokale hogescholen. Tot ik gericht solliciteerde naar een plek op de afdeling Klinische Geriatrie. Ik bleek de eerste die belangstelling toonde. Voor deze ene keer was ik dus wel blij dat de interesse in de ouderenzorg niet zo groot was. Nu had ik mijn ideale stageplek redelijk eenvoudig geregeld!

Door mijn werk bij Vilans en de verhalen die ik daar hoor, weet ik dat de ouderenzorg meer is dan alleen ‘billen wassen’. Maar hoe krijgen we andere zorgstudenten daarvan doordrongen? Binnen het project ‘Ouderenparticipatie in het onderwijs voor de ouderenzorg’ gaan we hier het komende jaar mee aan de slag. Acht onderwijsinstellingen betrekken in pilots ouderen bij het uitvoeren of ontwikkelen van hun onderwijs. Zo komen studenten al in de eerste fase van hun opleiding in contact met de mensen om wie het draait. Ze ervaren dat ouderen veel interessante verhalen te vertellen hebben en dat de zorg veel uitdagingen biedt, zoals het contact met familie en partners en het op peil brengen en houden van de kwaliteit van zorg.

Uiteindelijk willen we ook andere onderwijsinstellingen van onze ervaringen laten profiteren. Daarom bundelen we onze ervaringen in een ‘routeplanner’ en vullen deze aan met andere inspirerende voorbeelden van ‘jong ontmoet oud’, zoals bijvoorbeeld Granny's Finest. Ken jij nog een mooi, goed of inspirerend voorbeeld? Laat het mij weten!

Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Google+ Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina via WhatsApp

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '422' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten