Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Aan de slag met leven in vrijheid

Zeven zorgorganisaties voor ouderen of gehandicapten volgen een intensief traject om optimale vrijheid te bieden

Op 26 mei zijn zeven zorgorganisaties gestart met het project ‘In voor beter, leven in vrijheid’. Onder begeleiding van Vilans gaan zij met dit intensieve traject optimale vrijheid bieden aan mensen die zorg en ondersteuning krijgen van een ouderen- of gehandicaptenorganisatie. Deelnemende organisaties zijn De Wever, St. Zuidwester, Dichterbij, St. Valkenhof, Zorgverlening Het Baken, St. Philadelphia en Pluryn.

Traject op maat en Masterclasses

Jennie Mast, projectleider van ‘In voor beter, leven in vrijheid’: “Elke organisatie krijgt een traject op maat dat aansluit bij de eigen keuzes en strategie. Een coach adviseert en ondersteunt een projectteam uit de organisatie om een organisatiebrede verandering op gang te brengen. Gezamenlijk bepalen ze hoe dit het beste kan gebeuren op de verschillende niveaus in de organisatie. De deelnemers ontmoeten elkaar ook in masterclasses om ervaringen te delen en te leren van elkaar.”

De masterclass van 26 mei stond in het teken van kennismaken, ambities bepalen en verdiepen van een aantal thema’s. Een onderwerp was de kracht van beelden en filmpjes en wat die voor een zorgorganisatie kunnen betekenen. Twee korte films, die speciaal voor het traject zijn gemaakt, gaven een handvat om met mensen in de eigen organisatie het gesprek aan te gaan over dilemma’s bij het werken aan ‘Leven in vrijheid’.

Resultaat zichtbaar voor sector

Laten zien wat nodig is om cliëntgericht te werken met zoveel mogelijk ruimte voor vrijheid, dát is de ambitie van het project. Resultaten en goede voorbeelden worden breed toegankelijk gemaakt. De genoemde filmpjes zijn binnenkort beschikbaar op kennisplein Zorg voor Beter (ouderenzorg) en kennisplein Gehandicaptensector. Ook ervaringen en concrete opbrengsten worden tijdens het traject beschikbaar, zoals een toolkit, een stappenplan of een app.

Over ‘In voor beter, leven in vrijheid’

Het project In voor beter, leven in vrijheid brengt een brede visie op vrijheid van de hele organisatie in de praktijk. Deze visie moet congruent en consequent invulling krijgen in alle lagen van de organisatie: van de raad van bestuur tot de receptionist, van de vrijwilliger tot de behandelaar. De deelnemende organisatie realiseert in 12 maanden een duurzame verandering waarin de behoeften en wensen van de cliënt rond het thema leven in vrijheid centraal staan. Professionals krijgen inzicht in afwegingen, dilemma’s, alternatieven en handelingsmogelijkheden om cliëntgerichte zorg op een vrijere manier vorm te geven. Zij staan daarbij náást de cliënt en diens familie of netwerk en richten de zorg en ondersteuning in vanuit zijn perspectief en behoeften.

Het ministerie van VWS is Initiatiefnemer en opdrachtgever van dit project. Vilans begeleidt de opzet, uitvoering en zorgt voor de verantwoording van de resultaten. Het project sluit af met een grote openbare slotconferentie in mei 2015.

Meer weten?

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over dit project? Dan kunt u terecht bij Jennie Mast, projectleider via (06) 22 81 06 01 of per e-mail. Voor communicatievragen kunt u terecht bij Leonoor Ahrens, communicatieadviseur via (06) 27 30 69 50 of per e-mail.

Bekijk ook het bericht Zorgorganisaties leren werken aan optimale vrijheid voor cliënten

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '375' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten