Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Onderzoek samenwerking gemeenten en zorgaanbieders

Uit onderzoek van Vilans blijkt dat de werelden van gemeenten en zorgaanbieders nog sterk gescheiden zijn.

Hoewel de overgang van AWBZ naar Wmo volop bezig is heeft echt samenwerken bij gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders nog geen prioriteit. Dat blijkt uit onderzoek van Vilans naar lokale samenwerkingsvormen tussen gemeenten en organisaties in de langdurende zorg.

Gescheiden werelden

Om de huidige samenwerking rond de transitie AWBZ-Wmo in beeld te brengen, interviewde Vilans 62 wethouders, bestuurders, directeuren, verantwoordelijke managers en professionals van zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten in de regio’s Almere, Utrecht, Alkmaar, Twente, Leiden, Den Bosch en Zeeuws-Vlaanderen. Daaruit blijkt dat de werelden van gemeenten en zorgaanbieders nog sterk gescheiden zijn. Dat komt mede door de verschillen in belangen tussen de gemeente en zorgaanbieders. De manier waarop gemeenten hun opdrachtgeversrol invullen, op proces en inhoud, zorgt voor spanning bij veel zorgaanbieders.

Volgens Vilans is verregaande samenwerking een kritische succesfactor om de transitie van AWBZ naar Wmo te laten slagen. Dat lukt alleen als alle betrokken partijen - gemeenten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en cliënten en burgers – samen om tafel gaan en boven hun eigen belangen en gezichtspunten uitstijgen. De vraag van de klant dient centraal te staan.

Inspiratiesessies

De komende weken organiseert Vilans drie inspiratiesessies met het veld. Hierin worden de aannames zoals geschetst in het rapport 'Rapportage onderzoek Lokale samenwerkingsvormen langdurende zorg’, kritisch tegen het licht gehouden.

Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Google+ Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina via WhatsApp
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten