Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Zorgstandaard Dementie

De zorgstandaard dementie heeft als doel om te komen tot vaste normen voor dementiezorg.

Op 18 juli 2013 hebben Alzheimer Nederland en Vilans de definitieve Zorgstandaard Dementie gepubliceerd. Deze zorgstandaard heeft als doel om te komen tot vaste normen voor dementiezorg. De ontwikkeling en implementatie van een zorgstandaard moet richting geven aan regio’s en ondersteuning bieden aan regionale integrale ketenzorg in aansluiting op de wensen en behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Wat is de Zorgstandaard Dementie?

De zorgstandaard beschrijft de normen waaraan dementiezorg moet voldoen en geeft een beschrijving van het complete zorgcontinuüm: van vroegsignalering en preventie tot diagnostiek, casemanagement, behandeling, begeleiding en steun en levering van zorg en diensten. De beschrijving is functioneel. Dit wil zeggen: op welke wijze de zorg wordt georganiseerd en wanneer, maar niet wie deze uitvoert of waar dit gebeurt. De wensen en behoeften van mensen met dementie en hun naasten zijn uitgangspunt van optimale dementiezorg.

Voor wie is de Zorgstandaard Dementie bedoeld?

De zorgstandaard is bedoeld voor aanbieders, beroepskrachten en vrijwilligers, die te maken krijgen met de preventie, diagnostiek, zorg en behandeling en ondersteuning bij dementie, maar ook voor de mensen met (een vermoeden op) dementie zelf en hun naasten en voor zorgverzekeraars. Voor de mensen met dementie zelf en hun naasten is er een patiëntenversie (pdf).

Aanleiding

In Nederland hebben ruim 250.000 mensen dementie. De ziekte heeft een grote impact op het leven van degene die het overkomt, maar ook op de naasten. Dementiezorg is complex en er komen veel disciplines aan te pas bij de behandeling van dementie. Door de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie in 2050 in Nederland naar schatting gestegen zijn naar meer dan een half miljoen. Hierdoor is de zorgstandaard dementie even nuttig als noodzakelijk.

Auteur(s) Julie Meerveld
Jaar juli 2013
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Vilans en de VVT-sector ouderenzorg

Lees publicatie
publicatie

Robbert Huijsman: slimme stuiterbal

Lees publicatie
publicatie

Infographic - antibioticaresistentie in verpleeghuizen

Lees publicatie
publicatie

Infographic Transmurale Zorg

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten