Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Omgaan met onbegrepen gedrag bij dementie

Rapport van Vilans en Trimbos-instituut met inventarisatie van richtlijnen en inzichten rondom onbegrepen gedrag bij mensen met dementie.

Het Trimbos-instituut en Vilans hebben een studie verricht naar onbegrepen gedrag bij dementie. Dit deden ze in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De resultaten staan beschreven in het rapport Onbegrepen gedrag dementie.

Op 14 april kreeg Carien Geertse, senior inspecteur Ouderenzorg bij de IGZ dit rapport overhandigd door Bernadette Willemse, wetenschappelijk medewerker programma Ouderen Trimbos-instituut en Margje Mahler, tot juni 2014 senior adviseur Vilans. Dit gebeurde op het congres Omgaan met onbegrepen (probleem)gedrag in de langdurige zorg.

8 kernelementen

Het rapport Onbegrepen gedrag dementie beschrijft de 8 kernelementen die belangrijk zijn bij het omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie. Deze kernelementen komen uit bestaande richtlijnen en zijn bevestigd door experts.

Wat is onbegrepen gedrag?

In Nederland hebben ongeveer 200.000 mensen de diagnose dementie. 80 tot 90% vertoont volgens schattingen regelmatig onbegrepen gedrag. Hieronder verstaan we alle gedrag van de cliënt dat als moeilijk hanteerbaar wordt ervaren door de cliënt en/of haar omgeving. Veel probleemgedrag is afhankelijk van de situatie, de persoonlijkheidskenmerken van de cliënt zelf en de mensen om hem of haar heen. Belastend en stressvol, zowel voor de cliënt, de medecliënten en de medewerkers.

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '322' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten