Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

5 tips voor een goede samenwerking met informele zorgverleners

Zet in op een goede samenwerking tussen formele en informele zorgverleners, zoals mantelzorgers en vrijwilligers.

Cliënten vinden het prettig als hun familie en mantelzorgers betrokken worden bij hun leven in het zorgcentrum. Ook vrijwilligers spelen een belangrijke rol. Net als familie vergroten zij het welzijn van cliënten. Hoe zorgt u voor een goede samenwerking met deze informele zorgverleners?

1.Zorg voor goede communicatie met familie

Spreek familieleden aan als ze op bezoek komen en vertel over de cliënt. Dat hoeven zeker geen medische zaken te zijn. Vertel eens over de gezellige muziekavond of de heerlijke wandeling die de cliënt heeft gemaakt.

2.Bepaal wat het oplevert

Elke verandering vraagt een investering. Wat is de investering voor informele zorg? En zeker zo belangrijk: wat levert het op? Denk dan niet alleen aan geld, maar zeker ook aan de winst voor de kwaliteit van zorg en leven van de cliënt.

3.Ken de grenzen!

Welke handelingen mogen mantelzorgers verrichten bij hun naaste in het zorgcentrum? Of vrijwilligers? Het is belangrijk om te weten wat wettelijk is toegestaan. Vilans zocht het uit, lees de Notitie Grenzen verleggen.

4.Sluit aan bij de kracht van vrijwilligers

Elke vrijwilliger is anders. De een vindt ’t prachtig om de tuin op te knappen, terwijl de ander op zijn best is in een persoonlijk gesprek met een cliënt. Of graag een activiteit onderneemt met cliënten. Kan een vrijwilliger doen wat hij graag doet, dan verloopt de samenwerking op zijn best.

5.Ga de wijk in!

Mensen wonen steeds langer thuis, met hulp en zorg uit hun omgeving. Breng wijkbewoners en vrijwilligers bij elkaar, bijvoorbeeld bij informele ontmoetingen of activiteiten.

Meer weten?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '125' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten