Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Informele en formele zorg: hoe verleggen we de grenzen?

Mogen mantelzorgers in zorgorganisaties dezelfde zorg verlenen als thuis? Cecil blogt over wet- en regelgeving voor mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg

Waarom mag een mantelzorger thuis álle zorg verlenen waartoe hij zichzelf in staat acht, maar mag hij dat vaak niet wanneer degene voor wie hij zorgt, is opgenomen in een zorgcentrum? Dat vroeg ook kamerlid Sabine Uitslag zich af en zij diende een motie  in. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner reageerde dat wetten of regels de inzet van informele zorg niet mogen belemmeren.

De staatssecretaris vroeg Vilans uit te zoeken hoe het zit met mogelijke belemmerende wet- en regelgeving voor de inzet van mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg. Een kolfje naar mijn hand. Ik ben al lange tijd bezig met het thema Grenzen en heb samen met ActiZ meegewerkt aan de brochure over Juridische aspecten van Informele zorg.

Zelfde zorg als thuis

Samen met de schrijver van die brochure, Karel van Dijk, ben ik de wet- en regelgeving ingedoken. Dat resulteerde in de notitie 'Grenzen verleggen' (pdf). Belemmeringen en mogelijkheden voor samenspel tussen informele en formele zorg’. Mantelzorgers mogen in een zorgorganisatie dezelfde mantelzorg verlenen als thuis, zo blijkt uit het onderzoek. In principe zijn ze zelf aansprakelijk voor hun handelingen. Zorgorganisaties hebben wel een toezichthoudende rol en maken met mantelzorgers afspraken over hun inzet. Zo hopen ze ook fouten en reputatieschade te voorkomen.  

Samenspel tussen informele en formele zorg

Maar er is meer. In een goed samenspel vullen formele en informele zorg elkaar aan en versterken zij elkaar. Dat is waar het om draait. Niet om overname van (basis)zorg van beroepskrachten. Maar om het benutten en stimuleren van kennis en kunde bij informele zorgverleners. Meer uitwisselen van informatie, kennis en signalen tussen mantelzorgers en beroepskrachten draagt bij aan het welzijn en welbevinden van cliënten.

Met elkaar verbinden

Ik kom bij veel zorgorganisaties over de vloer en spreek daar met mantelzorgers, vrijwilligers, medewerkers en managers. Ze zijn er allemaal wel van overtuigd dat de formele zorg niet zonder de inzet van informele zorg kan. Maar er blijkt nog veel te schorten aan goed onderling contact. Er is nog veel werk te verzetten om deze partijen daadwerkelijk met elkaar te verbinden en grenzen te verleggen om zo de stijgende zorgvraag het hoofd proberen te bieden. Ik ga graag aan de slag!

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '753' in onderstaand controle veld.

3 reacties geplaatst
 • Hans van der Knijff

  schreef op 06 nov 2014

  Beste Cecil,

  Is het al duidelijk of er een nieuwe brochure komt voor het jaar 2015?

  Of zijn er dan geen nieuwe regels op dit terrein?

  Groet Hans van der Knijff

 • Cecil Scholten

  schreef op 18 okt 2014

  Beste Hans Knijf,

  er is nog geen nieuwe versie beschikbaar. Groot deel van tekst is zeker nog relevant. We zijn bezig om te bekijken of we actuele versie kunnen maken.

 • Hans van der Knijff

  schreef op 23 sep 2014

  Hallo, is er al een geactualiseerde versie van de brochure?

  brochure juridische aspecten van informele zorg.

  Zou u mij een reactie willen geven?

  Als er een nieuwe is zou u die mij u willen mailen?

  Alvast bedankt.

  Groet, Hans van der Knijff

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten