Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Ruim baan aan medemenselijkheid

Waarom zouden vrijwilligers een zorghandeling niet voor hun rekening nemen, als het gaat om het welzijn van een cliënt?

Wat mogen vrijwilligers wel en wat niet? Geen risicovolle en voorbehouden handelingen. Als je het vraagt aan coördinatoren vrijwilligerswerk, managers, beroepskrachten én vrijwilligers. En dat is maar goed ook, is de mening. Want anders is het hek van de dam.

Er mag meer dan gedacht

In de notitie Grenzen verleggen. Belemmeringen en mogelijkheden voor samenspel tussen informele en formele zorg (Vilans, 2012) (pdf) bekijk ik samen met een jurist wat vrijwilligers en ook mantelzorgers wel en niet mogen. Meer dan gedacht. Vrijwilligers mogen alle bovengenoemde handelingen uitvoeren. Geen wet die hen dat verbiedt.

Gelukkig maar! Want daardoor zijn Zonnebloem- en andere vakanties mogelijk, waarbij vrijwilligers dit soort handelingen uitvoeren. Vrijwilligers die daar wél vaardig in zijn. Vaak gaat het om BIG-geregistreerde verpleegkundigen die meegaan en als vrijwilliger dit soort handelingen uitvoeren. Fantastisch dat ze dat doen.

Kan dat dan ook binnen of buiten de muren van een zorgorganisatie? Zeker wel. Bij het uitvoeren van allerlei handelingen is niet de vraag of iemand betaald wordt of niet, maar of iemand competent is. Dat geldt ook voor vrijwilligers. Vele van hen zijn bekwaam of willen zich graag bekwamen om cliënten van dienst te zijn. Ze hebben veel te bieden en er is ook veel te doen.

Meer welzijn mét zorg

Vrijwilligers inzetten daar waar ze goed in zijn, is voor veel coördinatoren logisch. Ze stellen wel grenzen bij uitvoering van zorghandelingen. Maar waarom zijn zorghandelingen voorbehouden aan beroepskrachten? Mantelzorgers voeren ze ook uit. Waarom vrijwilligers niet? Wat is er mis als een vrijwilliger een cliënt met slikproblemen helpt met eten geven. En dat met veel aandacht en in alle rust doet, na goede instructies van een beroepskracht.

Gaat het om welzijn van een cliënt en er is zorg nodig, waarom zouden vrijwilligers dat dan niet voor hun rekening nemen. Zo gebeurt het in de thuissituatie ook, als familie en buren helpen. En dan is er geen haan die ernaar kraait. Zorg moet veilig en verantwoord zijn. Maar moet niet doorslaan in strikte protocollen en regels, waardoor de bereidheid van mensen om zich voor hun medemens in te zetten onnodig aan banden wordt gelegd. Medemenselijkheid is nu zeer welkom. Laten we er ruim baan aan geven en het goed faciliteren vanuit de formele zorg. 

Een nieuwe rol voor formele zorg en ondersteuners

Nog niet alle deelnemers aan de Vrijwilligersacademie zijn overtuigd. Een van de aanwezigen is zelf verpleegkundige. Ze heeft moeite met mijn pleidooi. Wat blijft er over van haar deskundigheid en haar baan als vrijwilligers deze werkzaamheden mogen uitvoeren? Het gaat niet voor niets om voorbehouden handelingen. Ik probeer haar duidelijk te maken dat ik dit niet zo maar wil vrijgeven. Maar dat het niet zonder meer verboden hoeft te zijn. En dat zij een belangrijke rol kan spelen om vrijwilligers bij te staan.

Want die rol zie ik weggelegd voor beroepskrachten in de zorg en ook voor coördinatoren vrijwilligerswerk. Het is en blijft nodig om kennis en kunde te delen met vrijwilligers. Om met elkaar de beste zorg en ondersteuning te bieden. Grenzen verschuiven daarbij. Dat hoeven we niet zomaar te accepteren. Maar we kunnen wel openstaan voor de kansen die het biedt. In samenspel met cliënten, familieleden, beroepskrachten én vrijwilligers. Bij de Vrijwilligersacademie wordt dit gesprek zeker vervolgd. Ik hoop op andere plaatsen ook.

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '807' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten