Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Helpt een patiëntprofiel bij het ondersteunen van zelfmanagement?

Hoe weten zorgverleners of een patiënt geschikt is voor zelfmanagement? Volgens Jeanny Engels is iedere patiënt een zelfmanager.

‘Hoe weet ik of een patiënt geschikt is voor zelfmanagement?’ Regelmatig hoor ik zorgverleners deze vraag stellen. Mijn eerste reactie is altijd: iedere patiënt is een zelfmanager. De vraag is eerder: hoe zet je zelfmanagement effectief in? Dat is voor iedereen anders. Zorgverleners kunnen gebaat zijn bij meer informatie over de patiënt, om goed aan te sluiten bij de mogelijkheden van de patiënt. Een patiëntenprofiel kan hierbij helpen.

Zelfmanagementvaardigheden

Wat zijn kenmerken van een patiënt en welke aanpak past daarbij? Dat is wat een patiëntprofiel oplevert. Ook geeft het patiënten meer inzicht in hun zelfmanagementvaardigheden, zoals: vertrouwen in eigen kunnen, omgaan met problemen en hulp vragen van anderen. Het biedt de zorgverlener aanknopingspunten voor een gesprek over zelfmanagement. Daarom ben ik blij met de huidige ontwikkeling van patiëntprofielen.

Kritisch

Ik ben ook kritisch, er is nog zo weinig ervaring opgedaan met patiëntprofielen en er is nog zo weinig bekend over de effecten van het gebruik ervan. En kun je alle kenmerken van een patiënt wel onderbrengen in een patiëntprofiel?

Instrumenten

Vilans is op zoek gegaan naar patiëntprofielen en  de ervaringen ermee. Dit heeft een overzicht van instrumenten (pdf) opgeleverd om patiëntprofielen te maken. Ik heb oriënterende gesprekken gevoerd met onderzoekers en zorgverleners die gebruik maken van patiëntprofielen.

Slotvraag

'Mis je nu wensen of behoeften van een patiënt als je een patiëntprofiel gebruikt?’, was één van de vragen die mij bezighield. Eén onderzoeker stelde mij gerust door uit te leggen dat je aan het eind van een consult altijd een slotvraag kan stellen: ‘is er nog iets dat ik van u moet weten om voor u de beste zorg te kunnen bieden?’ Ik vind dat een goede suggestie.

Wat vind jij?

Ik wil deze blog eindigen met een soortgelijke vraag: wat vind jij van patiëntprofielen? Is het een stap voorwaarts? Heb jij al ervaring opgedaan met patiëntprofielen? En zo niet, zou jij ermee aan de slag willen gaan? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '827' in onderstaand controle veld.

2 reacties geplaatst
 • Jeanny Engels

  schreef op 23 jun 2015

  Beste Lieke,

  Dank voor je vraag. Je vindt een overzicht van patiëntprofielen op www.kennispleinchronischezorg.nl. Typ 'patiëntprofielen' als zoekterm en je komt bij dit overzicht uit.

  Jeanny Engels

 • Tina Renken

  schreef op 22 jun 2015

  Ik ben op zoek naar het "overzicht van instrumenten (pdf) opgeleverd om patiëntprofielen te maken". Waar kan ik dat vinden?

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten