Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Tools voor Ketenzorg: het mag/moet weer!

Samenwerking in ketens en netwerken is actueler dan ooit. De Vilans-uitgave ‘Tools voor ketens en netwerken’ helpt je op weg.

Het lijkt logisch dat je in de zorg samenwerkt met collega-managers en -professionals. Ook van andere aanbieders. Niks nieuws toch? Toch heb ik de afgelopen jaren een kentering gezien in de worsteling die dit vaak oplevert. Samenwerking lijkt van alle tijden, maar vaak wisten organisaties niet wat ze moesten of mochten. Ben je concullega, partner of kun je gewoon afspraken maken over expertises en cliëntgroepen? Toen ik bezig was met mijn promotieonderzoek naar effectieve ketensamenwerking kreeg ik wel eens de vraag of ketenzorg niet achterhaald was. Ik glimlachte dan. Misschien is ketenzorg als begrip niet zo sexy meer. Het blijft een onhandige term die niet zegt wat het beoogt. Maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat samenwerking in de keten ooit ‘uit’ raakt. Ben ik er blind voor? Hoe dan ook, samenwerken mag weer. Sterker nog, u zult wel moeten. En fors ook!

Vernieuwen én monitoren

Natuurlijk verandert de lading. Verantwoordelijkheden komen  steeds meer decentraal te liggen. Veel organisaties in de ouderenzorg maken zich serieuze zorgen en moeten zich ‘herpositioneren’. In de eerste lijn (ook al zo’n onhandige term) ligt de uitdaging om weer de buurt in te gaan. Ook daar is het samenwerkingsvraagstuk zeer actueel. Het bijzondere is dat iedereen het eigenlijk wel eens is over de achterliggende visie: meer eigen verantwoordelijkheid, alleen support als echt nodig is en zo lang mogelijk thuis. Door beperkte middelen moet het ook gewoon. De uitdaging ligt vooral in  hoe dat te organiseren. Wat wordt ieders nieuwe rol? Zonder alle prachtige pilots tekort te doen; we weten nog onvoldoende hoe de meest optimale organisatievormen eruit zien en hoe die werken. Daar ligt onze dubbele opgave: vernieuwen én monitoren wat het oplevert.

Kapstok met 9 haakjes

Een aantal zaken weten we wél. Het ‘Ontwikkelingsmodel voor Ketenzorg’ vat samen wat belangrijk is voor integrale ketenzorg. Een kapstok met 9 haakjes die je helpt na te denken over je ontwikkelingsfase en samen met je partners keuzes te maken over hoe je verder moet. De behoefte aan deze kapstok bleek groter dan ik van te voren dacht. Meer dan 100 samenwerkingsverbanden hebben het model al gebruikt, het is een kader voor onderzoek, het is opgenomen in diverse zorgstandaarden en verzekeraars zien goede toepassingsmogelijkheden om kwaliteit en ontwikkeling te stimuleren. Voor een praktijkgerichte wetenschapper zoals ik natuurlijk geweldig om te zien!

Boekje met praktische instrumenten

Maar ook met een kapstok voorhanden blijft het ‘hoe’ lastig. Hoe pak ik ketensamenwerking aan? Zijn er misschien praktische instrumenten die helpen? Natuurlijk zijn die er. Een aantal hebben we nu gebundeld in de nieuwe uitgave ‘Tools voor ketens en netwerken’. Vers van de pers! Geen kookboek, maar wel een praktijkgericht boekje met voorbeelden en 18 tools ter inspiratie. Met een aantal mogelijke stappen.

Gaat dit boekje u helpen in uw samenwerkingsvraagstukken? Het is het proberen waard. Of bent u er al helemaal uit? Dan hoor ik dat natuurlijk ook graag. Dan schrijft u gewoon samen met mij en mijn collega’s mee aan de volgende uitgave. Ik zie er naar uit!

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '673' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten