Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

2014: Terug naar de basis

Mensen gaan weer groenten eten van vroeger. Ook de langdurige zorg zal terugkeren naar de basis en minder complex worden blogt Sabina Mak.

Deze blog is geschreven door voormalig Vilans-adviseur Sabina Mak
In 2014 ga ik bewuster en gezonder eten. Geen verborgen suikers, E-nummers, en onnodige vetten en zouten meer. Ik wil weten waar mijn eten vandaan komt. Daarom liggen er sinds een week alleen nog maar groenten, fruit, vlees, eieren en andere herkenbare producten in mijn boodschappenmandje. Producten die mijn lichaam kent óf producten waarmee ik graag een keer zondig zoals Franse kaasjes, wijn en cola light.

Vergeten groenten

En ik ben niet de enige. Mede door de crisis maar ook door recente kennis over voeding, gaan steeds meer mensen de laatste jaren bewuster om met hun voeding. Vergeten groenten als pastinaak, aardpeer, wilde spinazie en producten zoals havermout en roomboter zijn op dit moment super populair. Kortom, we gaan weer terug naar de basis.

Appels met zorg vergelijken

Ik zie een gelijkenis tussen deze ontwikkeling en die in de langdurige zorg. Ook in de zorg gaan we de komende jaren terug naar de basis. Door meer kennis maar ook door bezuinigingen is de zorg genoodzaakt kritisch naar zichzelf te kijken. In mijn werk bij Vilans en het verpleeghuis merk ik dat we de zorg op sommige punten onnodig complex hebben gemaakt. Zijn we net als bij de ‘vergeten groenten’ ook in de zorg vergeten waar het om draait? Wat is voor de klant belangrijk en wat moeten we doen om dit te kunnen realiseren?

Actief aanpakken

Dat er in de langdurige zorg nog veel winst te halen is, blijkt uit de 18.000 meldingen op het meldpunt Verspilling van VWS. Meldingen gingen onder andere over: verstrekken van onnodige zorg, administratieve rompslomp en slechte zorgcoördinatie. Vilans is één van de partijen die deze verspillingen komende jaren actief aan gaat pakken door middel van Productive Care en het Opsporen & Terugdringen van Onnodige Zorghandelingen. Geen kille efficiencyslag, maar de zorg terugbrengen naar de basis waarbij de kwaliteit gelijk blijft en mogelijk zelfs verbetert. Dit wordt één van onze belangrijke taken van Vilans voor de komende jaren, want onze zorg is te kostbaar om te verspillen!
 
Mocht je meer informatie willen over de genoemde projecten, stuur me een e-mail! En laat in een reactie hieronder weten welke onnodige zorghandeling of verspilling we dit jaar niet mogen vergeten in onze projecten!

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '617' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten