Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Bijeenkomst - Platform Sociale Netwerken

Mensen met beperkingen helpen bij het opbouwen en versterken van hun sociale contacten, dat is het doel van Platform Sociale Netwerken

Met de komst van de Wmo en de participatiemaatschappij heeft 'de zorg' massaal het sociale netwerk ontdekt. Overal in het land worden initiatieven genomen om de kring rond kwetsbare burgers te versterken. Op zoek naar familie, buren, vrienden en kennissen.

Onderwerp - Benut de ervaring!

Ervaringsdeskundigheid in de zorg neemt een vlucht. In deze bijeenkomst van platform sociale netwerken presenteren we een aantal voorbeelden van ervaringsdeskundigheid in de gehandicaptenzorg. Initiatieven bij Cordaan, Estinea, Kempenhaeghe en LFB presenteren hun aanpakken. De ervaringsdeskundigen die betrokken zijn vertellen zelf over hun ervaringen.

In het tweede deel van de bijeenkomst inventariseren we bij de aanwezigen welke initiatieven er nog meer zijn. We gaan dan met elkaar in gesprek over wat goed werkt en wat minder goed werkt bij inzet van ervaringsdeskundigheid in de zorg.

Wanneer: Vrijdag 7 oktober 2016 van 10.00 - 12.30 uur
Waar: Vilans, Catharijnesingel 47 in Utrecht
Voor wie: Mensen die werken aan het bevorderen van maatschappelijke integratie van mensen met een beperking en hun ervaring en kennis willen delen
Kosten: Deelname is gratis, aanmelden is wel noodzakelijk

Bijeenkomst - Platform Sociale Netwerken

Eenzijdige aandacht

Prima toch? Deze aandacht voor het sociale netwerk is toch toe te juichen? De aandacht is echter eenzijdig. Het beroep dat “de zorg” doet op het sociale netwerk, is gericht op zorgtaken. En niet op de relaties en de rollen die het sociale netwerk kan vervullen: partner, moeder, kind, vriendin, collega, tennismaatje of koorlid. Al die verschillende rollen maken het leven afwisselend, interessant en rijk. Het sociale netwerk biedt steun en zorgt voor gezelligheid en geborgenheid. Relaties bepalen voor een deel wie we zijn. Ze maken ons leven levendig, gevuld, gevarieerd en nuttig.

Valkuil

Het evenwicht tussen zorgtaken en relaties en rollen die het leven verrijken kan uit balans raken. Het gevaar bestaat dat we roofbouw plegen op het sociale netwerk, door zoveel zorgtaken naar hen te schuiven, in plaats van dat we de kracht ervan versterken. Daardoor is er steeds minder tijd, energie en ruimte om die eigen dingen te (blijven) doen.

Resultaat

Delen van kennis en ervaringen met het opbouwen, ondersteunen, in stand houden en versterken van een sociaal netwerk van mensen met beperkingen.

Inhoud

Deelnemers bepalen zelf de inhoud. Meestal nodigen we 1 of meer sprekers uit. We bespreken relevante onderwerpen zoals ondersteuning in en met de samenleving (inclusie). Het platform ‘bedruipt’ zichzelf. Wij zorgen voor vergaderruimte. Onafhankelijk voorzitter van Platform Sociale Netwerken is Walter MacLennan.

Meer weten?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '615' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten