Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Leernetwerk - Zorg voor vrijheid thuis

Kijk tijdens 3 bijeenkomsten samen met collega’s uit andere organisaties naar ervaringen, dilemma’s en goede voorbeelden

Vanwege onvoldoende aanmeldingen gaat dit leernetwerk niet door. Mocht u toch interesse hebben? Neem dan contact met ons op.
Als oudere en kwetsbare mensen langer thuis blijven wonen, wordt de thuiszorg complexer. Zeker als het gaat om vrijheid en veiligheid. Hoe gaat u hier als zorgorganisatie mee om? Hoe kunt u medewerkers bewust maken van onvrijwillige zorg? Is bekend hoe vaak vrijheidsbeperkende maatregelen worden toegepast? Wordt er multidisciplinair gekeken naar casuïstiek? Kijk tijdens 3 bijeenkomsten samen met collega’s uit andere organisaties naar ervaringen, dilemma’s en goede voorbeelden.

Wanneer: Nvt
Waar: Utrecht, exacte locatie volgt
Voor wie: Projectleiders en inhoudelijke ‘trekkers’ die werken aan het behouden en vergroten van eigen regie en vrijheid van cliënten in de thuissituatie. Minimaal 2 professionals per organisatie, bij voorkeur een lijnmanager en een inhoudelijk medewerker (EVV-er, casemanager, (wijk)verpleegkundige, extramurale specialist ouderengeneeskunde of kwaliteitsmedewerker).
Kosten: De kosten bedragen € 900,- voor 2 personen per organisatie en € 400,- per elke volgende deelnemer van een organisatie. Het leernetwerk gaat van start bij voldoende deelname.

Vrijheidsbeperkende maatregelen voorkomen

U leert tijdens deze bijeenkomsten, maar ook tussentijds, vooral door de uitwisseling met collega’s van andere thuiszorgorganisaties. Onderlinge ervaringen staan centraal. Van thuiszorgorganisaties wordt verwacht dat ze er alles aan doen om vrijheidsbeperkende maatregelen te voorkomen.

Hoe kunt u aan die verwachting voldoen? Hoe kunt u samen met alle betrokkenen acteren? Welke stappen kunt u nemen? Welke dilemma’s komt u tegen? Welke rol speelt familie? Hoe maakt u hen bewust van het belang van vrijheid en veiligheid? Hoe zoekt u samen met hen naar alternatieve maatregelen?

Inhoudelijke experts

Op grond van de behoefte uit de groep kunnen daarnaast inhoudelijke experts uitgenodigd worden. Bijvoorbeeld voor kennis over zorgen voor vrijheid en eigen regie, het begrijpen van het gedrag van de cliënt, de inzet van alternatieve maatregelen, het beïnvloeden van omgevingsaspecten of het wetsvoorstel zorg en dwang.

Wij faciliteren en begeleiden de bijeenkomsten, delen eerder opgedane kennis en ervaringen over vrijheid en veiligheid in de thuiszorg en reiken praktische tools aan om aan de slag te gaan met dit thema.
Bekijk de e-learning Vrijheid en veiligheid in thuiszorg

Meer informatie over vrijheidsbeperking

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '247' in onderstaand controle veld.

2 reacties geplaatst
 • Rian Huijsmans

  schreef op 22 feb 2016

  Beste Renee,

  Bedankt voor de inhoudelijke reactie. De insteek van het leernetwerk is gericht op het leren van elkaar, wetende dat er veel creatieve initiatieven en oplossingen in de praktijk te vinden zijn. Daarnaast wordt aandacht besteed aan wat er voor thuiszorgmedewerkers nodig is om onvrijwillige zorg te voorkomen en hoe om te gaan met veelal complexe dilemma’s die spelen. Als het mogelijk is ontvangen wij graag een exemplaar van uw afstudeeronderzoek.

  Mvg Rian Huijsmans

 • Renee

  schreef op 19 feb 2016

  Ik reageer omdat ik denk verdieping te kunnen door mijn afstudeeronderzoek over veiligheid van clienten bij een thuiszorgorganisatie.

  Wij hebben medewerkers gesproken die zich oprecht zorgen maken over de veiligheid van hun cliënten. Zorgverleners benoemen machteloosheid en het gevoel te kort te schieten. Ontstaan door gebrek aan tijd en middelen, waarbij het voor komt dat de gewenste samenwerking met de betrokkenen uit de omgeving, van de client, meer tijd vraagt doordat deze nog niet de gewenste invulling heeft.

  Waterkokers op het gasfornuis. Overvraging die leidt tot onrust, doordat verantwoordelijkheden en cognitieve achteruitgang niet meer met elkaar in balans zijn. Verdwalen, zonder jas naar buiten, door de politie of vreemden weer thuisgebracht worden.

  Derden die zich voordoen als zorgverleners om zo zichzelf te kunnen verrijken. Zijn enkele voorbeelden uit de praktijk van ons onderzoek.

  Ik heb grote inzet gezien, om de recente veranderingen binnen de zorg in goede banen te leiden. Betrokkenheid, compassie en inzet, waarbij werkdruk niet incidenteel meer ervaren wordt, resulteren in keuzes die invloed hebben op de vrijwilligheid van zorg. Gemaakt doordat er geen betere oplossing lijkt te zijn, met de intentie om ernstige schade te voorkomen.

  Graag wil ik door nu te reageren, pleiten voor een zelfde compassie en betrokkenheid, die ondersteunt in het kunnen voorzien van zorg gericht op welzijn, mogelijkheden en behoeften van de clienten.

  Waarbij (h)erkennen van de inzet en doorzettingsvermogen, een stimulans mag zijn voor betrokken en creatieve initiatieven. Zorginstellingen kunnen in dit proces ondersteunen, door beperkende organisatorische systemen een andere invulling te geven.

  In denk dat deze gezamenlijke aanpak zorgverleners weer in hun kracht zet. Zodat cliëntgerichte, zorg de door gezamenlijke en effectieve inzet, vanuit begrip en betrokkenheid voor elkaar, echt kan gaan over de mogelijkheden, wensen en behoeften van de client.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten