Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

App bevordert communicatie van Huntingtoncliënten

‘iPad-app "Eline spreekt" populairder dan de spraakcomputers die we voorheen gebruikten’

In het project Inclusieve samenleving met technologie zoeken we naar goede voorbeelden van technologie die bijdraagt aan het leven van cliënten. Logopedisten Maaike Nieuwkamp en Eline Kerkdijk behandelen bij zorgorganisatie Atlant cliënten met de ziekte van Huntington. Zij zochten een toegankelijk hulpmiddel voor de communicatie van hun cliënten. Het resultaat? Een iPad-app die de communicatie van Huntingtoncliënten bevordert: Eline spreekt.

App bevordert communicatie van huntingtoncliënten

Toegankelijke technologie Huntingtoncliënten

Maaike vertelt: ‘Cliënten met de ziekte van Huntington krijgen vroeg of laat problemen met spreken, tot ze uiteindelijk helemaal niet meer kunnen praten. Voorheen maakten we ter ondersteuning van de communicatie gebruik van spraakcomputers. Maar die bleken op een aantal punten niet meer voldoende aan te sluiten op de behoeften van de Huntingtoncliënten. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een communicatie-app.'

------------------------------
Zorgen dat zorg beter werkt
met inzet van technologie

------------------------------

Het pad naar de app Eline spreekt

Maaike en Eline startten in juli 2015 met hun iPad-app-project. Inmiddels zijn ze vele ervaringen rijker en wonnen ze een poster-award op het Europese Huntingtoncongres.

Technologie die aansluit bij behoeften van cliënten

‘Toen we onze zoektocht begonnen, hebben we criteria opgesteld,’ legt Maaike uit. ‘Waar moet de app aan voldoen en welke bestaande apps sluiten goed aan bij de behoeften van onze cliënten? Uiteindelijk kozen we voor Eline spreekt, een spraak-app die oorspronkelijk ontwikkeld is voor mensen met een verstandelijke beperking. Omdat we enkele functies misten, zochten we contact met de makers. Zij waren, net als wij, erg enthousiast en met onze input is Eline spreekt op een aantal aspecten aangepast.’ De app is niet vernoemd naar logopedist Eline? ‘Nee, dat is toeval en een beetje verwarrend,’ lacht ze.

Tegels aanmaken in de iPad-app

In Eline spreekt kunnen cliënten, begeleiders of familie ‘tegels’ aanmaken. Op die tegels staan foto’s, iconen of plaatjes van voorwerpen, mensen of emoties. Eline: ‘Op dit moment gebruiken 6 cliënten de app. Ze voegen bijvoorbeeld foto’s toe van hun eigen drinkbeker en spreken zinnen in als: kun je mijn iPad aan de oplader leggen?’ Maaike vult aan: ‘Cliënten die nog kunnen typen, gebruiken vaak die functie om meer specifieke boodschappen weer te geven.'

Eén app, veel toepassingen

‘De app is in veel opzichten populairder dan de spraakcomputers die we voorheen gebruikten. Cliënten zetten Eline spreekt sneller in omdat ze de app als gadget zien en niet zozeer als hulpmiddel. Ook voor begeleiders, familie en vrienden is de app laagdrempelig in gebruik en de kosten zijn lager,' vertelt Eline enthousiast. ‘Inmiddels gebruiken andere logopedisten de app ook in hun praktijk. Veel van onze cliënten zijn trouwens niet alleen blij met de app zelf, maar gebruiken de iPad ook om te Skypen met familie en vrienden, of om YouTubefilmpjes te bekijken.’

Doorontwikkeling app

Op dit moment werken Maaike en Eline aan een artikel over hun iPad-app-project, onder begeleiding van associate lector Topcare Els Verschuur. Zij is verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en heeft hen tijdens het gehele project bijgestaan. Ook hebben Eline en Maaike bij de app een handleiding en trainingsprogramma ontwikkeld voor hun collega’s in het werkveld.

De ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke, progressieve ziekte die bepaalde delen van de hersenen aantast, waardoor cognitieve en psychische functies achteruitgaan. Daarnaast maken patiënten met de ziekte vaak onwillekeurige bewegingen (chorea). Hierdoor krijgen zij onder andere problemen met lopen, slikken en spreken.

Zorgorganisatie Atlant behandelt cliënten met een complexe zorgvraag en is gespecialiseerd in onder meer ouderenzorg, het syndroom van Korsakov en de ziekte van Huntington. Voor dat laatste heeft Atlant het predicaat Topcare ontvangen: een waarborg voor de beste zorg.

Meer weten over Eline spreekt?

Bekijk een video met Eline en Maaike over de iPad-app. Lees meer over de app in deze flyer.

Vernieuwend programmeren: ambitie Technologie

Het project Inclusieve samenleving met inzet van technologie is gestart vanuit de ambitie Technologie van het Vernieuwend Programmeren. In die ambitie werken we aan 3 projecten die bijdragen aan goede zorg thuis of die aansluiten bij het VN-verdrag. In 2017 programmeren en werken we meer met het veld.

Meer informatie over apps in de zorg

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '270' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
  • Chris Jacobs

    schreef op 29 nov 2017

    Fijn dat ook cit hulpmiddel bestaat en verder wordt uitgewerkt, zodat velen er plezier en nut van hebben!

    Chris Jacobs

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten