Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

7 tips voor het organiseren van een bijeenkomst voor mensen met NAH

Met deze zeven tips bent u goed voorbereid op een bijeenkomst voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH).

Waar moet u op letten bij het organiseren van een bijeenkomst voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH)? Vilans geeft zeven organisatorische en praktische tips die zijn vastgesteld door ervaringsdeskundige Marloes van Zoelen.

1. Zorg voor een rustige omgeving

Plan de bijeenkomst in een ruim opgezette ruimte met weinig afleiding en zorg voor dimmogelijkheden van het licht. Beperk de groepsgrootte tot ongeveer acht deelnemers en kies een rolstoeltoegankelijke locatie.

2. Plan ruim vooraf

Plan en communiceer de datum van de bijeenkomst ruim van te voren. Plan een bijeenkomst liefst in de ochtend, dan zijn de meeste mensen met NAH fitter dan op andere momenten. Stuur in verband met geheugenproblemen vlak voor de bijeenkomst nog een reminder.

3. Communiceer de agenda op tijd

Communiceer de agenda van de bijeenkomst ruim van te voren. Dit helpt bij het aanbrengen van structuur. Mensen met NAH vinden het fijn een agenda ver van te voren in te zien, omdat ze een vertraagd denktempo hebben.

4. Wees slim met de tijdsindeling

Beperk de inleiding. Zet in vijf minuten de structuur van de bijeenkomst neer en vertel alle moeilijke, ingewikkelde informatie in het eerste half uur. De concentratieboog van mensen met NAH is vaak maximaal een uur, hierna wordt het snel minder. Las hierdoor ook veel pauzes in.

5. Geef een duidelijke presentatie

Vertel het doel en de opbouw van de presentatie en koppel hier een tijdsindicatie aan. Mensen met NAH hebben structuur en houvast nodig. Zorg voor een duidelijke, simpele en logische opzet, praat langzaam en duidelijk, maar niet kinderachtig. Pauzes en korte zinnen helpen, dat geeft extra tijd om de informatie te verwerken.

6. Gebruik eenvoudig visueel materiaal

Gebruik beeld of geluid ter ondersteuning bij de presentatie, maar niet beide. Zie af van bewegende beelden, laat dus geen video’s zien. Beperk het aantal sheets en zet er weinig tekst op. Als u schema’s of grafieken wilt gebruiken, licht ze dan in kleine stapjes toe.

7. Bereid de cliënt voor

Voor Marloes van Zoelen werkt het als ze zich de dag voor een meeting heel rustig houdt en een aantal recuperatiedagen inplant. Spraak doorlatende oordoppen en een zonnebril horen bij haar standaarduitrusting. Ook maakt ze tijdens bijeenkomsten zoveel mogelijk gebruik van pauzes door even een rustig plekje op te zoeken en vraagt regelmatig om het dimmen van licht.

Meer weten?

  • Lees de blog van Marloes van Zoelen, bedrijfskundige en ervaringsdeskundige. Marloes blogt en twittert over lichtpuntjes en de kleine dingen die het leven mooi maken.
  • Vilans helpt bij het ontwikkelen van goede ondersteuning voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hun omgeving door een integrale aanpak.
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '122' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten