Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Tips voor het geven van persoonsgerichte zorg

Iedereen wil dat mensen met een chronische ziekte persoonsgerichte zorg krijgen. Hoe realiseert u dit in de praktijk?

Iedereen wil dat mensen met een chronische ziekte persoonsgerichte zorg krijgen. Zorg waarbij niet de ziekte, maar de mens centraal staat. Maar hoe realiseert u dit in de praktijk? Vilans ontwikkelde samen met zorgorganisaties en patiënten een model om persoonsgerichte zorg systematisch op te zetten: het ‘Huis van persoonsgerichte zorg’. Dit biedt eerstelijns zorgprofessionals concrete handvatten om de zorg aan chronisch zieken persoonsgericht aan te bieden.

In het whitepaper ‘Persoonsgerichte zorg’ presenteert Vilans dit model. Dit zijn 4 tips die zorgorganisaties helpen van persoonsgerichte zorg een succes te maken:

1. Besteed aandacht aan de juiste elementen

  • Persoonsgerichte zorg aanbieden door samen met de patiënt de agenda te bepalen, doelen en acties formuleren en een follow-up organiseren.
  • Goed geïnformeerde patiënten en mantelzorgers.
  • De coachende zorgverlener.
  • Een organisatie die persoonsgerichte zorg faciliteert en ondersteunt.
  • Een persoonsgerichte omgeving en zorginkoop.

2. Neem de tijd om het Huis van persoonsgerichte zorg te bouwen.

U kunt niet alles tegelijk. Probeer wel tijdens de bouw aan alle onderdelen van het huis in samenhang aandacht te besteden. Het huis kan helpen om de zwakke plekken boven tafel te krijgen. Ook helpt het om prioriteiten aan te geven.

Huis persoonsgerichte zorg

3. Geef een training voor zorgverleners altijd samen met een patiënt.

Patiënten in de rol van co-trainer kunnen hun ervaringskennis inbrengen. Dit leidt vaak tot eye openers. Bij persoonsgerichte zorg is ervaringskennis even belangrijk als medische kennis. Als professionals weten we welke interventies er zijn. De patiënten weten wat het met hun leven doet.

4. Vraag aan de patiënt wat voor hem belangrijk is.

De patiënt kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een te hoge bloeddruk te accepteren en geen medicijnen hiervoor te willen gebruiken. Deze medicijnen maken hem duizelig en dan kan hij zijn hond niet meer uitlaten.

Meer weten?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '864' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten