Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

6 redenen waarom professionals in palliatieve en dementiezorg moeten samenwerken

Een nauwe samenwerking tussen zorgprofessionals op het gebied van palliatieve zorg en dementiezorg is onmisbaar. Vilans legt uit waarom.

 1. Steeds meer mensen met dementie
  We worden ouder, de vergrijzing neemt toe en mensen leven steeds langer met andere ziekten (hart- en vaatziekten, diabetes). In de toekomst stijgt het aantal mensen met dementie tot een half miljoen in 2050. Die hebben goede zorg en ondersteuning nodig. Afgestemd op hun wensen en behoeftes.
 2. Palliatieve zorg is niet alleen maar zorg in de laatste fase
  Palliatieve zorg is alle zorg die erop is gericht om iemand met een levensbedreigende ziekte (en zijn naasten) een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven. Ook mensen met dementie. Het kan langdurige zorg zijn, soms jarenlang, en is geen synoniem voor terminale zorg.
 3. Geen genezing, wél kwaliteit van leven
  Genezing van dementie is niet mogelijk. Mensen sterven dus aan of zeker mét deze ziekte. Het toepassen van elementen uit de palliatieve zorg zorgt voor betrokkenheid van de cliënt en zijn naasten bij de (toekomstige) zorg. Dit draagt bij aan een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven.
 4. Ondersteuner van de mantelzorger
  Als mantelzorger leven met iemand met dementie is zwaar. Binnen de palliatieve zorg en dementiezorg is veel aandacht voor ondersteuning van de mantelzorger. Daardoor voelt de mantelzorger zich gehoord en betrokken en houdt hij zijn rol langer vol. 
 5. Behoefte aan speciale vorm van palliatieve zorg
  Palliatieve zorg richt zich tot voor kort nog op mensen met kanker. Mensen met dementie vragen echter om een andere benadering. Zij kunnen hun wensen niet meer goed kenbaar maken en hebben behoefte aan een vertrouwde omgeving die houvast biedt. Ook kampen zij vaak met onrustig gedrag en een gevoel van wantrouwen. Dit vraagt om een aanpassing van bepaalde elementen uit de palliatieve zorg zoals deze nu is ingericht.
 6. Bundeling van krachten en expertise verhoogt de kwaliteit van zorg
  In de praktijk werken de vele zorgprofessionals op het gebied van palliatieve zorg en dementiezorg nog maar mondjesmaat samen. Terwijl zij de zorg en ondersteuning kunnen versterken als zij hun krachten en kennis bundelen. Twee bereiken meer dan één!

Meer weten?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '67' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
 • Jolanda Feijt

  schreef op 09 apr 2014

  Op het gebied van samenwerken is inderdaad nog een inhaalslag te maken om kwaliteit van bestaan te blijven waarborgen. Zelf denk ik dat ook de ouderwordende mens in de GZ hierin zeker niet vergeten kan en mag worden.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten