Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Bied passende hulp aan kinderen met niet-aangeboren hersenletsel

Niet-aangeboren hersenletsel is een dubbele uitdaging voor de jeugdgezondheidszorg.

Jaarlijks wordt in ziekenhuizen in Nederland naar schatting bij 19.000 kinderen en jongeren tot 24 jaar niet-aangeboren hersenletsel (NAH) vastgesteld. Kinderen en jongeren met NAH stellen de jeugdgezondheidszorg voor een dubbele uitdaging. Ten eerste het signaleren van het hersenletsel en ten tweede het verwijzen naar passende zorg en begeleiding.

Dit artikel geeft professionals in de jeugdgezondheidszorg inzicht in:

 • De gevolgen van NAH bij kinderen en jongeren.
 • Instrumenten om NAH bij kinderen en jongeren te signaleren.
 • Begeleiding van leerlingen met NAH in het onderwijs.
 • Begeleiding van gezinnen van een kind met NAH.
Auteur(s) Rianne Gijzen, Marjan Hurkmans, Eric Hermans
Jaar 2014
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '991' in onderstaand controle veld.

2 reacties geplaatst
 • Ingrid van der Wiel

  schreef op 04 sep 2015

  Ik herken me helemaal in het verhaal van C. de Regt. Het zou ons verhaal kunnen zijn. Ook onze zoon is 17 jaar geleden op zijn 13e van zijn fiets gereden door iemand die zo nodig een vrachtwagen moest inhalen en onze zoon over het hoofd heeft gezien. Ruim 3 maanden in coma en na 1 1/2 jaar revalideren is hij weer thuis gekomen. Ook hij heeft zijn school niet kunnen afmaken.

  De impact dat het heeft op de rest van het gezin is niet te beschrijven. Hij was de oudste van 4.

  En nog los van de financiële problemen zijn de emotionele problemen vele malen erger. Uit frustratie van het niet kunnen en ingelopen worden door de rest van de kinderen frustreerde hem zo dat hij regelmatig erg bedreigend was. Er moest altijd een volwassene bij hem zijn om escalatie te voorkomen.

  Dit ligt nu achter ons en woont hij sinds 1 jaar semi-zelfstandig en dat was zijn doel, zo "normaal" mogelijk functioneren.

  De frustratie die wij als ouders hebben is dat je alles maar dan ook alles zelf moet organiseren en bevechten en daar heb je niet altijd de energie voor.

  Maar wij zijn vreselijk trots op hem wat hij allemaal maar bereikt heeft op wilskracht.

 • c. de regt

  schreef op 01 sep 2015

  Goed dat hier aandacht aan wordt besteed. Voor ons gezin helaas een beetje te laat. Onze dochter liep 18 jaar geleden NAH op doordat zij op haar fiets door een vrachtwagen van de weg werd gedrukt en op haar hoofd terecht kwam, direct in coma lag en met zwaailicht en sirenes werd afgevoerd. Zij heeft alles opnieuw moeten leren: zindelijk worden, praten, lopen etc. Ook heeft zij haar VWO opleiding niet meer af kunnen maken. Uiteindelijk heeft ze toch met 2 jaar vertraging de HAVO nog kunnen voltooien en een daarna een HBO opleiding gedaan. Haar droom architect te worden heeft zij helaas niet kunnen realiseren. Gelukkig heeft zij wel een fijne partner gevonden en is ze inmiddels moeder van ons eerste kleinkind. De overbelasting van het gezin en de onbekendheid van de docenten etc herkennen wij zeer zeker. Dat er in het gezin spanningen ontstaan, ouders door overbelasting uitvallen, door allerlei extra kosten ook financiële problemen ontstaan waardoor eea zich opstapelt en ook de verzekering van de tegenpartij niet meewerkt. Dit terwijl wegens de leeftijd van onze dochter destijds (13 jaar) de aansprakelijkheid wettelijk vast ligt. Wij zijn er na ruim 18 jaar nog steeds niet uit met ze.

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Betere nazorg nodig voor mensen met NAH

Lees publicatie
publicatie

Kwetsbare cliënten door transitie tussen wal en schip

Lees publicatie
publicatie

Lesbrief niet-aangeboren hersenletsel

Lees publicatie
publicatie

Maatschappelijke business case NAH-gezinsondersteuning

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten