Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Op weg naar goede zorg voor kwetsbare ouderen

Vilans ontwikkelde met verschillende organisaties uit de praktijk een stappenplan voor de eerste lijn.

Met de vergrijzing neemt het aantal ouderen met functionele problemen toe. Voor zorg en ondersteuning zijn deze ouderen aangewezen op mantelzorgers en zorg in de wijk. Tegelijkertijd verschuift de medische zorg steeds meer van specialist naar huisarts. Hoe houden we de ouderenzorg in de eerste lijn goed en betaalbaar? Vilans-adviseur Ruth Pel-Littel en PVK ouderenzorg Joke Koers presenteren een stappenplan voor huisartsen, POH en casemanagers. Lees hun artikel ‘Op weg naar goede zorg voor kwetsbare ouderen’, gepubliceerd in De POH-3, een uitgave van de NVvPO.

Auteur(s) Ruth Pel-Littel, Joke Koers
Jaar 2014
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '26' in onderstaand controle veld.

4 reacties geplaatst
 • Ruth Pel

  schreef op 09 jan 2017

  Beste Caroline, de handreiking is ook apart te downloaden vanaf onze website. Vul in bij zoeken: Infographic Kwetsbare ouderen in de eerste lijn

 • Caroline van Helvert

  schreef op 07 jan 2017

  De punten op blz 3 zijn niet te lezen bij Signalering & diagnostiek

 • Ruth Pel

  schreef op 05 dec 2014

  Bij ouderen in een kwetsbare positie is het zeker belangrijk dat het gesprek wordt gevoerd over wat iemand nog belangrijk vindt en hoe men zin geeft aan het leven. Goed om te lezen dat ook vanuit de geestelijke verzorging er aandacht is voor thuiswonende kwetsbare ouderen.

 • Jonne Meij

  schreef op 03 dec 2014

  Pleidooi voor aandacht voor de existentiële mens.

  Ik lees de publicaties over zorg(verbetering) voor kwetsbare ouden met veel belangstelling. en ben verheugd over zoveel goede zin, kennis en inzet in deze branche. Met zoveel betrokken mensen op beleidsniveau en bij de mensen thuis kunnen we veel goede zorg realiseren. Persoonlijke aandacht van de wijkverpleegkundige voor het medisch, sociaal en psychisch welzijn van ouderen, korte lijnen met huisarts, fysio, ergotherapeut, mantelzorgers etc.. Goed!

  Maar in al deze werkwijzen mis ik de aandacht voor het existentiële / spirituele aspect van de cliënt. Ik doel op aandacht voor het proces van zingeving. Met andere woorden: aandacht voor wat het zelfvertrouwen en het vertrouwen in de toekomst belemmerd en waardoor dat vertrouwen weer kan worden versterkt.

  Juist in deze tijd waarin de draagkracht van mensen ten volle moet worden benut is dat aspect onmisbaar! mensen die zich zorgen maken over de toekomst, die zich niet opgewassen voelen tegen wat er nog kan komen, die worstelen met schuld, schaamte, gevoelens van zinloosheid, waardeloosheid ... die hebben maar weinig veerkracht en draagkracht en zijn moeilijk te activeren. Aandacht voor de zielenroerselen en begeleiding bij het (her)ontdekken van persoonlijke inspiratie en krachtbronnen verbeterd de kwaliteit van leven en van zorg.

  Hoog tijd dus om de geestelijk verzorger te betrekken bij het werken met kwetsbare ouderen in de wijk!

  Ik zou daar graag over verder praten

  Vriendelijke groet,

  Jonne Meij

  Algemeen / ongebonden geestelijk verzorger

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Infographic - antibioticaresistentie in verpleeghuizen

Lees publicatie
publicatie

Infographic Transmurale Zorg

Lees publicatie
publicatie

Handreiking - Zo verbindt u palliatieve zorg en dementie

Lees publicatie
publicatie

Handreiking Kwetsbare ouderen in de eerste lijn

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten