Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

4 tips om kwaliteit van zorg te verhogen met Vilans KICK-protocollen

Het werken met protocollen geeft een kwaliteitsimpuls aan de zorg die u biedt

Het werken met protocollen geeft een kwaliteitsimpuls aan de zorg die u biedt. Kennis van de juiste protocollen is basiskennis die aangeeft hoe om te gaan met risicovolle handelingen. Het vormt bagage voor professioneel handelen. Aandacht voor goed gebruik van deze protocollen is echter een basisvoorwaarde om de kwaliteit van zorg ook daadwerkelijk te verhogen. Hoe werkt u effectief met de Vilans KICK-protocollen? Deze 4 tips helpen u verder.

1. Integreer protocollen binnen bestaande werkprocessen

Neem een protocol dat bij een bepaalde cliënt gebruikt wordt, op in het zorgleefplan. Evalueer tijdens het multidisciplinaire overleg of een protocol nog van toepassing is bij een cliënt.

2. Vraag ondersteuning van de organisatie

Welke verantwoordelijkheden horen bij uw functie en opleidingsniveau en welke verantwoordelijkheden horen bij uw leidinggevende of begeleider? Welke hulpmiddelen staan tot uw beschikking en heeft u toegang tot alle benodigde middelen? De organisatie moet goed gebruik en implementatie van de protocollen ondersteunen.

3. Leer van elkaar

Bespreek de protocollen met elkaar bijvoorbeeld tijdens een werkoverleg of klinische les. Toon een open houding en stimuleer uitwisseling. Stel elkaar vragen en organiseer intercollegiale toetsing. Wissel uit hoe u de protocollen toepast in de praktijk. Zijn er situaties waarin u afwijkt en met welke argumenten doet u dit?

4. Besteed voldoende aandacht aan implementatie

Informeer elkaar op vaste momenten over aangepaste en vernieuwde informatie in de protocollen. Discussieer over en onderbouw wanneer er afgeweken wordt van een protocol. Help elkaar en help de cliënt om te bepalen wat goede zorg voor hem is. Spreek duidelijk af in de organisatie wie verantwoordelijk is voor het communiceren over nieuwe of vernieuwde informatie en hoe de communicatie er dan uitziet. Wie heeft hierin welke rol?

Meer weten?

Vilans KICK bevat 500 protocollen voor voorbehouden, risicovolle en overige handelingen. U kiest zelf welke protocollen u afneemt. U ontvangt jaarlijks de nieuwste versie en achtergrondinformatie.

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '576' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
 • Coby van der Leest

  schreef op 03 dec 2014

  Goedendag,

  Als docent verpleegkunde maken onze cursisten die hun opleiding volgen binnen zuidoostzorg ( en mogelijk daarbuiten) gebruik van de protocollen van vilans. We zijn erg tevreden over de protocollen en de achtergrondinformatie. De cursisten moeten in de praktijk steeds de protocollen erbij nemen en nagaan hoe zij zelf werken, maar ook de collega's. Nadenken over hoe en waarom en wat als je afwijkt van een protocol? Daarnaast maken we ook veel gebruik van de kennisbundels van vilans, goedgebruik.nl en free-learning. Cursisten moeten veel zelf opzoeken in bronnen, naast trainingen en workshops. Onze cursisten doen hun opleiding in de praktijkroute van het Friesland College. We werken hierbij samen met zuidoostzorg en sinds kort met Alliade ( Beetsterzwaag). Ik wilde U laten weten dat we de kennis van vilans en andere brancheorganisaties erg waarderen en gebruiken.

  M.v.g.

  Coby van der Leest

  Friesland College/ zuidoostzorg te Drachten

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten