Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

De kracht van kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid bij ouderen is niet altijd een proces van achteruitgang.

Kwetsbaar of juist veerkrachtig? In een sessie over vroegsignalering van kwetsbaarheid bij ouderen die het RIVM en Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) tijdens het ZonMw-congres ‘Kennis in de Buurt’  organiseerden, spraken we hierover. We raakten in gesprek over het verloop van kwetsbaarheid. Door een praktijkverpleegkundige, betrokken bij het NPO-project Om-U, werd opgemerkt dat kwetsbaarheid bij ouderen een proces is. Als ik de definitie van ‘proces’ lees, gaat dit over ‘een geleidelijke verandering’ en dit is wat mij betreft niet altijd een proces van achteruitgang.

Achteruitgang en vooruitgang

Zo zie ik dat bij mijn oma. Vroeger een sterke vrouw en door allerlei gebeurtenissen een steeds kwetsbaarder persoon geworden. Zo overleed mijn opa waar zij veel van hield en op steunde. Dit maakte haar kwetsbaarder op emotioneel, sociaal en administratief gebied. Lichamelijk ging ze achteruit; niet meer goed kunnen lopen en fietsen door een versleten heup en daardoor ook beperkt in haar bewegingsvrijheid.

Als ik kijk naar het proces, is er ook een keerpunt geweest waarin ze minder kwetsbaar werd en zelfs vooruitging. Door zelf in te zetten op haar kwetsbaarheid werd het haar kracht. Zo werd ze geopereerd, kreeg ze een nieuwe heup en was ze weer in staat om zelfstandig boodschappen te doen en was er minder angst om te vallen. Ze verhuisde naar een aanleunwoning waar ze zich veiliger voelde en met de buren goed sociaal contact opbouwde. Het is inderdaad een proces, eentje van achteruitgang en van vooruitgang.

Wanneer is iemand kwetsbaar?

Er ligt een uitdaging als het gaat om het signaleren van kwetsbaarheid bij ouderen: bij wie is het noodzakelijk? En wanneer? Opsporen op basis van kwetsbaarheid waar niet persé sprake van is. Ouderen die ondanks de stempel ‘kwetsbaarheid’ nog de regie in eigen handen hebben, zelf actie ondernemen voor het behouden of verbeteren van hun welbevinden. Of maar tijdelijk ‘kwetsbaar’ zijn zoals mijn oma. Dat kwetsbaarheid ook een kracht van ouderen kan zijn waardoor ze zelf, eventueel aangespoord door hun netwerk, in actie komen. Ouderen die veerkrachtig zijn. Willen we deze ouderen dan opsporen? Dit blijf ik lastig vinden. Hoe bepaal je nu of er echt sprake is van kwetsbaarheid en dat ondersteuning noodzakelijk is?

Vroegsignalering

Dit is één van de uitdagingen als het gaat om vroegsignalering. Gelukkig wordt er in Nederland hard gewerkt om oplossingen en antwoorden te vinden op alle vragen en uitdagingen die er liggen omtrent dit thema. Zo heeft het RIVM een factsheet gepubliceerd die een overzicht geeft van de stand van zaken en uitdagingen. Ook zijn er binnen het NPO verschillende projecten op vroegsignalering uitgevoerd waar veel kennis, kunde en ervaring uit voort is gekomen.

Op dit moment besteedt het NPO aandacht aan het verspreiden van de opgedane kennis door de ontwikkeling van een website. Ook de verdere implementatie en verspreiding van dit soort projecten wordt door verschillende bijeenkomsten door het NPO gestimuleerd, en dit geeft vertrouwen. Vertrouwen dat we uiteindelijk komen tot die tool of kennis waarbij we gericht die oudere persoon opsporen bij wie ondersteuning echt noodzakelijk is.

Meer weten?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '171' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten