Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Hoe ervaren ouderen langer thuis wonen?

Ouderen blijven langer thuis wonen, wij willen graag zien en horen hoe ze dit ervaren.

Deze blog is geschreven door Corine van Maar

Ouderen blijven langer thuis wonen. Wij willen graag zien en horen hoe ze dit ervaren. Een huisarts heeft voor ons een aantal patiënten uitgenodigd die het leuk vinden om op de foto te gaan. Men vindt het zelfs een eer.

Ouderen op bank

Gezellig bankje

Op de oprit van de huisartsenpraktijk zie ik al een prachtig plaatje: vier ouderen op een bankje. Ze kijken een beetje om zich heen en kletsen wat. “Het is hier gezellig, je ziet wat”, vertelt de een. Een ander zegt: “Ik kan een eind lopen, als ik mijn rollator maar heb.” Ondanks (of dankzij) alle hulpmiddelen zie je hen samen genieten van deze zonnige dag.

Oudere dame in scootmobiel

Op de foto bij de huisarts

De eerste oudere, een dame van 85 jaar, vertelt dat niemand in haar familie zo oud is geworden als zij. “Ik heb getennist, dat scheelt. Tennissen doe ik niet meer, tuinieren doe ik nog wel. Mijn kinderen zeggen dat ik daarbij niet te dicht bij de rand van de sloot moet komen. Dat doe ik dus maar niet.” We maken een aantal foto’s van de oudere en van de huisarts. “Fijn als ik hiermee iets voor anderen kan doen”, vertelt ze bij het weggaan.

Wat kan men nog wel

Professionals zijn soms geneigd om vanuit kwetsbaarheid en beperkingen naar ouderen te kijken. Ouderen doen dit zelf helemaal niet. Zij richten zich veel meer op wat ze wel kunnen. Dat valt me ook vanmiddag op. “Ik woon nog thuis”, vertelt een tachtigjarige dame. “Je staat ervan te kijken wat ik allemaal nog doe. Ik heb zeven kinderen en al drie achterkleinkinderen. Ze wonen allemaal ver weg. Ik doe zelf al mijn boodschappen met mijn scootmobiel. Het lopen zou beter kunnen, maar dat gaat niet meer. Thuis loop ik met een stok. Naar de kerk ga ik met mijn rollator. Of ik nog zelf kook? Ja, wat dacht u! Elke dag! Een poosje geleden ben ik gevallen. Mijn kinderen kwamen langs. Moe, dat gaat zo niet. Nu is mijn bed iets verschoven, zodat de rollator ernaast kan staan, voor de veiligheid. Dat gaat nu goed.”

Ouderen op bankje

Energie

Het lijkt erop dat deze mensen zich succesvol hebben aangepast aan het ouder worden. De ouderen die we vandaag zagen, behoren tot de groep mensen proactieve ouderen (Ouderenprofielen NIVEL, 2014). De meeste mensen met een ziekte of gebrek voelen zich niet ziek of gehandicapt, aldus Rudi Westendorp in zijn boek ‘Oud worden zonder het te zijn’. Succesvol oud worden kan je doen door je voortdurend aan te passen aan de omstandigheden, waardoor je je niet oud hoeft te voelen (Westendorp, 2014). Goed om te zien hoe dit in de praktijk werkt.

Jouw ervaringen

Welke ervaringen heb jij met de zorg rond (kwetsbare) ouderen? Wat gaat goed? Wat kan beter? Laat het ons weten. Ook als je hierbij ondersteuning nodig hebt.

Vilans

Vilans begeleidt zorgorganisaties, zorggroepen en netwerken naar cliëntgerichte zorg, waarbij zelfredzaamheid en eigen regie centraal staan. Zo ondersteunen we nu bijvoorbeeld een groot project over transmurale samenwerking in Zeeland. Huisartsen, VV&T-instellingen, een ziekenhuis, andere zorgverleners en cliënten werken samen om de zorg aan kwetsbare ouderen (klik om naar het Vilans-thema 'Kwetsbare ouderen' te gaan) te verbeteren en financieel houdbaar te maken.

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '975' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
 • Yvonne Schoolderman

  schreef op 20 okt 2014

  'Professionals zijn soms geneigd om vanuit kwetsbaarheid en beperkingen naar ouderen te kijken. Ouderen doen dit zelf helemaal niet.'

  Lees dit nog eens. Lees dan de teksten die Vilans heeft toegevoegd. Zie zelfs een heel thema 'kwetsbare ouderen'....

  Eyeopener?

  Het zou goed zijn om ook mbt thema mèt de ouderen te praten!

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten