Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Maak ouderen niet onnodig afhankelijk

Als wij veel van ouderen overnemen, dan denken ze veel dingen niet meer zelf te kunnen.

Vandaag heb ik een overleg over Bewegen en Ouderen bij een zorgorganisatie in de Veluwe. De locatie is alleen met de buurtbus te bereiken. In de buurtbus ben ik de enige passagier en zit ik voorin naast buschauffeur Piet. Piet is met pensioen en rijdt iedere woensdagochtend met de buurtbus. Samen met 47 andere vrijwilligers zorgt hij dat de buurtbus op tijd rijdt. “We hebben sinds kort een nieuwe bus, een Fiat. Deze staat nu bij de garage en nu rijden we weer even met de oude bus. Veel beter, maar ja dat hebben wij niet voor het zeggen”. Op wat klachten over de bus na, heeft Piet veel plezier in zijn vrijwilligerswerk en het geeft hem voldoening.

Vrijwilliger? Nee, ik woon hier

Piet zet me voor de deur van de zorgorganisatie af. “Service van de zaak”, zegt hij lachend. Aangezien de buurtbus maar één keer in het uur rijdt, ben ik veel te vroeg bij de zorgorganisatie en wacht ik in de hal. Aan deze hal grenst een zaal waar ouderen iedere ochtend koffie drinken. Jan, één van de bewoners, doet vast het licht aan en gaat ook in de hal zitten. Hij spreekt een zorgmedewerker aan en vertelt dat hij vast het licht aan heeft gedaan, maar dat er nog geen vrijwilligers zijn. “De vrijwilligers zijn iets later vandaag. Doet u ook even de koffie? U zou hier zo vrijwilliger kunnen zijn”, zegt de zorgmedewerker. “Vrijwilliger? Nee hoor, ik woon hier”, zegt Jan.

Hoe kan het dat ouderen het beeld hebben dat als zij in een woon-zorgcomplex wonen, geen vrijwilliger (meer) kunnen zijn? Waar komt dit vandaan? Hoe ontstaat dit beeld? Wat voor beeld hebben we hier zelf bij?

Invloed op zelfvertrouwen oudere

Als zorgmedewerker heb ik binnen verschillende functies in de ouderenzorg gewerkt. Ik denk dat wij als zorgmedewerkers zelf meewerken aan de hierboven beschreven beeldvorming. Hoe vaak smeren we snel even het brood voor ouderen? Kammen we het haar? Helpen we met aankleden? Nemen we het tandenpoetsen over? Geven we het kopje koffie aan, zodat de oudere niet hoeft te strekken? Met al onze goede bedoelingen doen wij dit (te) vaak. We denken dat dit prettig is voor de oudere en vooral dat dit minder tijd kost.

Maar maken wij ouderen hierdoor niet onnodig (zorg)afhankelijk? Wat voor invloed heeft dit op het zelfvertrouwen van de oudere? Als wij veel van ouderen overnemen, dan denken ouderen ook dat ze deze dingen niet meer zelf kunnen. Naast allerlei lichamelijke gevolgen, heeft dit ook invloed op het zelfvertrouwen van ouderen.

Zelf doen stimuleren

Als we Jan (de bewoner van de woon-zorglocatie) nu eens stimuleren om zoveel mogelijk zelf te doen. Dat we hem hierin complimenteren en hem uitdagen om ‘nieuwe dingen’ te proberen. Dat hij trots is op het geen wat hij zelf kan. Dan kan Jan wel eens geloven dat hij best vrijwilliger kan zijn!

Deze weblog is geschreven door Evelien Siegerink

Meer weten?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '966' in onderstaand controle veld.

2 reacties geplaatst
  • Jessica

    schreef op 10 jan 2015

    Wat een leuk en herkenbaar stuk. Ben het zo eens met wat u schrijft. We moeten "de cliënten" minder betuttelen en meer in hun eigen kracht zetten!

  • C. Kleyn

    schreef op 22 dec 2014

    Ben 't als mantelzorger met 2 protegees volkomen eens met steller dezes

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten