Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Zorgmedewerkers zijn kampioen in waarnemen

'Is het niet tegelijk een triest, soms doldwaas en tegelijk hoopvol maatschappelijk debat over de verpleeghuiszorg?'

Kamer en staatssecretaris zijn het er tijdens het Kamerdebat van 18 november over eens dat de kwaliteit van de verpleeghuiszorg omhoog moet. Eén van de manieren om de kwaliteit te verbeteren is door je als zorgmedewerker waarnemend op te stellen en niet te denken dat jij de oorzaak bent van het probleem. Jeroen Schumacher, Vilans-adviseur op gebied van Zorgmedewerker in verandering, blogt over zijn bevindingen.

Afgelopen weken had ik onrust in m'n lijf. Mijn natuur is om dat te duiden als iets persoonlijks, dat het aan mij ligt. Tot iemand zo vriendelijk was me te vertellen dat m'n lijf simpelweg iets waarnam. Onrust, paniek, angst in da house; ik pik het van nature op. Maar het ging niet over mij.

Ondanks de schijn van maakbaarheid leven we in veel opzichten in een angstige, machteloze maatschappij. Geen grotere spiegel daarvoor dan de langdurige zorg. Beperkingen, handicaps, ziekte en dood: dit is dagelijkse kost in onze sector. De confrontatie daarmee heeft het hele leven in zich: liefdevolle aandacht, woede, verdriet, zorgelijke en hilarische taferelen. Zoek je leven in de brouwerij; welkom in de langdurende zorg.

Triest, dwaas en hoopvol debat

Is het niet tegelijk een triest, soms doldwaas en tegelijk hoopvol maatschappelijk debat over het verpleeghuis wat we nu meemaken? Triest vanwege het incident, doldwaas omdat het op een bepaalde manier zeer bevredigend (b)lijkt te zijn om met één incident de hele sector af te serveren, en hoopvol want de transitie is opeens van de hele maatschappij. Als je nog dacht dat de herziening langdurige zorg een onderonsje was van professionals, managers en ambtenaren in de zorg; zie hoe er in de hele samenleving een open zenuw wordt geraakt met het plastische (sec!) beeld van urine in de schoenen van een verpleeghuisbewoner. Jules Deelder zegt het treffend: “de omgeving van de mens, is de medemens.”

Verpleeghuiszorg is trending topic

De aandacht voor de langdurige zorg is een goed teken maar dat we voor even trending topic zijn is natuurlijk niet genoeg. Want wat te doen om te zorgen dat de langdurige zorg een groter verhaal heeft dan een incident hier en daar? Zetten we de inspectie aan het werk met bezem en stok om mee te slaan? Zoeken we de machomanager die zogenaamd orde op zaken stelt? Drijven we de mensen in de frontlinie in het nauw met hulpeloos gedetailleerde richtlijnen? Of maken we een groter en grootser gebaar door niet alleen in de financiële randvoorwaarden maar ook in onze reactie op incidenten een transitie door te maken.

Vernieuwend zorgen

Het antwoord van Vilans op de transitie hebben we vernieuwend zorgen genoemd. Er is een verhaal en video over gemaakt. Gebaseerd op waarnemingen van zo'n 150 tot 200 collega's in verpleeghuizen, thuiszorg en gehandicaptenzorg. Gesprekken met kampioenen in het waarnemen. Feilloos leggen collega's de vinger op de zere plek. Of er een transitie in de langdurende zorg nodig is was nergens de vraag. De behoefte aan vernieuwing is groot. Vernieuwing met toelaten van familiezorg naast zorgverleners en begeleiders, met het loslaten van onze vrees voor nieuwe technologie, met het leren van een attitude die meer regie van bewoners en cliënten toelaat.

Anders waarnemen

Voor mij ligt de basis van de vernieuwing in anders waarnemen. Mijn onrust om te zetten in net een ander gesprek met collega's, met mijn cliënten/ klanten en mijn netwerk. Vanuit die persoonlijke waarneming zeg ik: laat je niet aanpraten dat je de oorzaak bent van het probleem. Maar doe wel wat met wat je ziet en ervaart, want  je bent de toegang naar vernieuwend zorgen. Zonder jouw transitie is er geen transitie. De zorgmedewerker als waarnemer bij uitstek van veranderende vragen van cliënten en familie, verwanten. Laat je niet afleiden door incidenten want geloof mij, ook over 10 jaar is er nog steeds een been te vinden waar de urine langs loopt.

Vilans blogt over de kwaliteit en de houdbaarheid van de verpleeghuiszorg. Zo dragen we bij aan het debat over de problemen en de mogelijke oplossingen. Lees ook de blogs:

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '319' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten