Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Kwaliteitsstandaard Zorg aan het zieke kind

Vilans en NCJ ontwikkelen deze kwaliteitsstandaard die verpleegkundige zorg aan het zieke kind thuis gaat beschrijven

Vilans en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) ontwikkelen gezamenlijk de verpleegkundige kwaliteitsstandaard 'Zorg aan het zieke kind en gezin in de eigen omgeving’. Het doel is om een adequaat antwoord te geven op vragen en knelpunten, zodat de kwaliteit van goede zorg voor het zieke kind gewaarborgd is. De standaard is in 2017 gereed.

Zorg voor het ernstig zieke kind en het gezin vindt steeds meer plaats in de thuisomgeving. Verschillende knelpunten staan de kwaliteit en doelmatigheid van de kinderverpleegkundige zorg in de eigen omgeving in de weg. Daarom zijn Vilans en NCJ gestart met het ontwikkelen van deze kwaliteitsstandaard.

Van ziekenhuis naar huis

Veel ernstig zieke kinderen die niet direct een kinderarts meer nodig hebben, worden vanuit het ziekenhuis naar huis ontslagen. De verpleegkundige zorg verplaatst zich naar de thuisomgeving.

Willy Calis, projectleider Vilans: ‘Deze terugkeer naar huis brengt voor ouders vragen met zich mee over de verpleegkundige zorg thuis, en over de ontwikkeling en het psychosociaal functioneren van het kind. In de praktijk worden deze vragen niet altijd adequaat beantwoord, waardoor de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg thuis aan zieke kinderen en het gezin niet gewaarborgd zijn. Er is behoefte aan een beschrijving van goede verpleegkundige zorg, vanuit het perspectief van het zieke kind en het gezin.’

Kwaliteitsstandaard en patiëntenversie

De te ontwikkelen kwaliteitsstandaard beschrijft straks wat goede verpleegkundige zorg is, geeft uitgangspunten en handvatten voor (kinder-)verpleegkundigen en er komt een patiëntenversie voor zowel het kind (tot 18 jaar) als de ouders.

Voor wie

De kwaliteitsstandaard moet (kinder-)verpleegkundigen ondersteunen, en ouders en kinderen te informeren over wat zij mogen verwachten. Daarnaast is de standaard nuttig voor andere professionals die te maken hebben met kinderverpleegkundige zorg thuis, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en de overheid.

Samenwerking partijen

Vilans en NCJ ontwikkelen de kwaliteitsstandaard in opdracht van ZonMw. V&VN en experts van het Medisch Kindzorgsysteem (MKS) worden intensief betrokken. Ook toekomstige gebruikers worden gevraagd voor feedback. De looptijd van het project is 18 maanden en loopt tot eind 2017. Vilans ontwikkelde eerder de kwaliteitsstandaard Omgaan met levensvragen voor ouderen, Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel en Zorgstandaard dementie.

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '866' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten