Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Heeft u ervaring met alternatieve sleuteloplossingen?

Om toegang te krijgen tot een woning waar een bewoner zelf niet de deur kan openen wordt vaak gekozen voor een sleutelkluis

Hoe krijgt u als zorgmedewerker toegang tot de woning van de cliënt bij een noodsituatie, als hij zelf de deur niet meer kan openen? U kunt niet elke medewerker een sleutel geven. En een sleutelkluis blijkt niet altijd de meest veilige optie. Een andere oplossing voor toegang tot de woning is nodig. Wij onderzoeken wat de alternatieven zijn. Helpt u mee?

Personenalarmering wordt in Nederland door 2% tot 3% van de mensen van 65 jaar of ouder gebruikt. Met deze hals/polszender kan de cliënt bij een calamiteit overal vanuit de woning een alarmmelding genereren. Het zorgpersoneel dat wordt ingeschakeld voor deze, vooraf niet te plannen, zorg is sterk wisselend. Het betreden van de woning wordt hierdoor een probleem.
Heeft u ervaring met alternatieve sleuteloplossingen?

Sleutelkluis: een gemak voor inbrekers

Er wordt vaak een sleutelkluis gebruikt door hulpverleners om toegang te krijgen tot een woning waar een bewoner zelf niet de deur kan openen.  De sleutelkluizen blijken echter al langere tijd niet de ideale oplossing. U kunt duidelijk aan de buitenkant van een huis zien dat er waarschijnlijk kwetsbare mensen wonen. De sleutelkluizen zijn onder andere doelwit van inbrekers en oplichters die zich hierop specialiseren. Uit onderzoek van Kassa blijkt dat ieder jaar zo’n 800 huishoudens het slachtoffer zijn van een inbraak doordat een onveilig sleutelkluisje bij de voordeur wordt opengebroken. Toch is er nog weinig bekend over veilige alternatieven.

Help mee woningen van cliënten veiliger te maken

Waar moet een alternatieve sleuteloplossing aan voldoen om meer veiligheid te bieden voor de bewoner? Wat zijn de voor- en nadelen van sleuteloplossingen met een elektronisch slot en app, ten opzichte van de reguliere sleutelkluizen voor cliënt, medewerker en organisatie? Wat is de onderliggende business case voor de alternatieve sleuteloplossing?

Vilans onderzoekt dit bij drie zorgorganisaties die werken met de sleutelkluis en nieuwe oplossingen. Per locatie halen we ervaringen op bij cliënten, hun mantelzorgers en zorgprofessionals die werken met sleuteloplossingen. Hun ervaringen gebruiken we voor advies richting andere organisaties. Het onderzoek loopt van september 2016 t/m februari 2017.

Wij werken in dit onderzoek met financiering van het ministerie van Veiligheid en Justitie en in nauwe samenwerking met Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid.

Aanmelden voor dit onderzoek?

Help mee met het onderzoek om het betreden van woningen van cliënten veiliger te maken. Deel uw ervaring met alternatieve sleuteloplossingen vóór 28 februari 2017 via deze korte online enquête. Of meld u aan om mee te doen aan het onderzoek om het betreden van woningen van cliënten veiliger te maken. Neem contact op met Johan van der Leeuw via j.vanderleeuw@vilans.nl, 06 - 22 81 06 56 of Sandra Suijkerbuijk via s.suijkerbuijk@vilans.nl, 06 - 22 81 04 16.

Meer informatie over sleuteloplossingen

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '305' in onderstaand controle veld.

4 reacties geplaatst
 • Veronique Raymakers

  schreef op 01 feb 2017

  Wij gebruiken al een tijd de PinKey.

  www.berkx.nl/pin-key.html

 • Sidon Groen

  schreef op 31 jan 2017

  Wij implementeren momenteel een digitale sleutel en cilinder. De cilinder is eenvoudig te plaatsen ter vervanging van een klassieke cilinder en heeft geen stroom o.i.d. nodig. De digitale sleutel lijkt op een normale sleutel zodat ook ouderen dit 'normaal' vinden. Geen kastje aan de muur en dus niet zichtbaar dat er een hulpvrager woont. Sleutel en cilinder zijn vooraf ongeregeld door ons en kan altijd worden aangevuld of toegevoegd aan meerdere sloten voor de zorg.

  Over lange termijn gezien een uitstekende oplossing zondag dat je moet boren of technische aanpassingen moet doen.

 • M van Doorn

  schreef op 31 jan 2017

  De woningbouw die sleutelkluis toelaat die in de muur geboord zit en niet op de muur.

  Kosten zijn wel hoger maar ze moeten de halve muur slopen voordat ze hem hebben.

 • Greet Polstra

  schreef op 31 jan 2017

  Sloten waar een loper gebruikt kan worden. Dit zie je ook bij verzorgingshuizen met aanleunwoningen.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten