Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Animatievideo over verminderen valongevallen bij ouderen

Om valongevallen bij (steeds langer thuiswonende) ouderen te verminderen is een grootschalige, vernieuwende aanpak nodig

Valongevallen bij ouderen vormen een onderschat en toenemend probleem. Alleen al door de vergrijzing neemt het aantal ernstige valongevallen sterk toe. Na een ernstig valongeval kunnen ouderen vaak niet meer zelfstandig thuis wonen. Bovendien zijn de zorgkosten enorm, van 780 miljoen euro in 2013 tot 1,4 miljard euro in 2030.

Valongevallen verminderen

We weten veel over welke ouderen risico lopen en hoe bij deze ouderen valongevallen worden voorkomen. Op dit moment worden de werkzame maatregelen echter onvoldoende toegepast, ook al zijn ze kosteneffectief. Er zijn diverse praktische belemmeringen en financiële prikkels die dit verhinderen. Om valongevallen bij (steeds langer thuiswonende) ouderen te verminderen is een grootschalige, vernieuwende aanpak nodig.

Effectieve valpreventie

De Nationale DenkTank boog zich in 2013 over de vraag hoe de zorg betaalbaar kan blijven of worden. Een van de gesuggereerde oplossingen was een Health Impact Bond (HIB). VeiligheidNL en wij denken dat deze oplossing kansrijk is en een grootschalige maatschappelijke impuls geeft aan effectieve preventie van valongevallen bij ouderen. Op dit moment zoeken wij partners en investeerders die ons helpen bij het verder uitdenken van de optimale HIB.

Doe mee

Wilt u meedenken over of meedoen met ons om deze Health Impact Bond voor valpreventie bij ouderen op te zetten? Stuur dan een e-mail naar Else Stapersma, adviseur bij Vilans, via e.stapersma@vilans.nl, om uw interesse kenbaar te maken.

Meer informatie over valpreventie

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '158' in onderstaand controle veld.

4 reacties geplaatst
 • Helene Zwaneveld

  schreef op 05 mei 2015

  De inzichten uit onderzoek zijn mooi maar laten we géén apart programma valpreventie bij kwetsbare ouderen optuigen. Gemeentes en zorgaanbieders hebben al veel geld geïnvesteerd in beweegprogramma’s voor ouderen. Verantwoord medicijngebruik, goede visus en eventueel ook het gebruik van vitamine D voor ouderen draagt in zijn algemeenheid bij aan een betere gezondheidsbeleving. Preventie is integraal onderdeel van de dagelijkse zorg. Laten we het vooral ook zo houden. Misschien kunnen we mantelzorgers en professionals eenvoudiger helpen/ondersteunen om het risico vroegtijdig te signaleren. Mantelzorgers weten vaak prima wat er nodig is. Ik denk dan niet aan een aparte toolbox of iets dergelijks. Daar zou ik graag over mee willen denken. Groet Helene Zwaneveld

 • Tiny Hooftman

  schreef op 01 mei 2015

  Om betaalbaar en kwalitatief goed beweegaanbod te bieden voor ouderen en kwetsbare ouderen, in en om de omgeving van zorgcentra (met als doel behoud zelfstandigheid en mobiliteit) met mogelijk participatie van ouderen in het dagelijks leven van kwetsbare ouderen, zijn wij een pilot gestart waarbij de twee doelgroepen op hetzelfde tijdstip en vanaf dezelfde locatie bewegen en na afloop samen koffie drinken in het betreffende zorgcentrum.

  Wij kunnen dit product voor 3,75 aanbieden (incl. koffie), omdat de relatief fitte ouderen gaan bewegen/wandelen met een vrijwilliger en stagiaire (10 deelnemers), en de kwetsbare ouderen tegelijkertijd in een kleinere groep (Max. 8 deelnemers) in een oefenruimte worden begeleid door een professional (hbo). Het zorgcentrum ziet de meerwaarde van bewegen en het contact met deelnemers uit de buurt, en levert de randvoorwaarden als ruimte en koffie tegen kostprijs. Beide groepen samen leveren voldoende inkomen om de proffesional te betalen.

  Twee keer per jaar organiseren we, als toegevoegde waarde, een informatiemiddag over bijv. veiligheid en het belang van bewegen.

  Hierbij werken wij samen met de leefstijlcoach van de gemeente.

 • Astraia Rühl

  schreef op 24 apr 2015

  De Nationale DenkTank boog zich in 2013 over de vraag hoe de zorg betaalbaar kan blijven of worden. Een van de gesuggereerde oplossingen was een Health Impact Bond (HiB). VeiligheidNL en Vilans denken dat deze oplossing kansrijk is en een grootschalige maatschappelijke impuls kan geven aan effectieve preventie van valongevallen van ouderen. Op dit moment zoeken wij partners en investeerders die ons helpen bij het verder uitdenken van de optimale HiB. Zie ook: http://www.nationale-denktank.nl/jaarlijkse-denktank/eindrapport-2013/health-impact-bonds/

 • Ineke Schimmelpenningh

  schreef op 24 apr 2015

  En wat ís dat dan, die Health Impact Bond?????

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten