Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Effectieve bewegingstool voor diabetes- en longpatiënten

Met de tool bewegen deelnemers aan het onderzoek 11 minuten meer per dag

Een speciaal ontwikkelde tool voor diabetici en longpatiënten blijkt zeer effectief te zijn voor de gezondheid van beide groepen. Met de tool bewegen deelnemers aan het onderzoek 11 minuten meer per dag. Dat is de conclusie van een evaluatieonderzoek bij 24 huisartsenpraktijken waarop Vilans-adviseur Sanne van der Weegen 16 september 2015 aan Universiteit Maastricht promoveert. Het onderzoek deed zij samen met Renée Verwey.

Dagelijks meer bewegen draagt bij aan een betere conditie, vermindering van klachten en een betere kwaliteit van leven, maar door benauwdheid of overgewicht is dit voor diabetici en longpatiënten vaak moeilijk.

Lees ook het interview Technologie versterkt rol van praktijkondersteuner

Online coaching-systeem

De tool bestaat uit een bewegingsmeter die draadloos is verbonden met een smartphone, en een online coaching-systeem. Via een app en op een website is te zien hoeveel minuten er bewogen is in relatie tot persoonlijke doelen. Gebruik van de tool is ingebed in een zorgprogramma dat bestaat uit extra consulten bij de praktijkondersteuner. In de huisartsenpraktijk kan de praktijkondersteuner de beweegresultaten van gebruikers van de tool via het coaching-systeem monitoren.

Effectieve bewegingstool voor diabetes- en longpatiënten

Ontwikkeld met patiënten

Sanne van der Weegen is programmamedewerker Innovatie & Onderzoek bij Vilans. In haar proefschrift staat een beschrijving van de onderzoeken over de ontwikkeling en de bruikbaarheidstesten van de tool en over de validatie van de bewegingsmeter. Omdat de tool in nauwe samenwerking is ontwikkeld met patiënten en zorgverleners sluit het goed aan op hun wensen en leefwereld. Het objectief zien hoeveel ze nu echt bewegen, het stellen van concrete doelen en de stok achter de deur van de praktijkondersteuner stimuleren patiënten meer te bewegen.

Luister naar het radio-interview met Sanne van der Weegen bij BNR Nieuwsradio

Meer beweging

Het onderzoek wijst uit dat de interventie zorgt dat mensen met COPD of diabetes type 2, 11 minuten meer bewegen in vergelijking met mensen die normale zorg ontvangen en dat patiënten en praktijkondersteuners de interventie positief waarderen. Sanne van der Weegen zet haar werkzaamheden op het gebied van eHealth voort bij ons, waar zorg en technologie een speerpunt is. Wij onderzoeken of eHealth, domotica en consumentenelektronica bijdragen aan een effectievere zorg of het langer zelfstandig thuis wonen.

Meer informatie over eHealth

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '194' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten