Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Eerste resultaten pilot verminderen psychofarmaca gunstig

Afbouwen van gedragsmedicatie leidt tot minder problemen dan vooraf gedacht

Het lijkt erop dat afbouwen van psychofarmaca minder problemen geeft dan verwacht. Wij zijn dit jaar het project Denk na of het mag! ‘Een pil voor gedrag?’ gestart om oneigenlijk gebruik van psychofarmaca ofwel gedragsmedicatie terug te dringen. Onderdeel van het project is een pilot waarin 4 zorgorganisaties op kleine schaal aan de slag gaan met het terugdringen van psychofarmaca. De pilotorganisaties zijn erg enthousiast. 

Geen toename van probleemgedrag

De pilotorganisaties zijn nog te kort bezig om conclusies te trekken, maar wat opvalt is dat het afbouwen van psychofarmaca tot nu toe eenvoudiger gaat dan verwacht. Bij Florence, één van de deelnemende verpleeghuizen, zijn op 2 afdelingen bij 12 cliënten psychofarmaca afgebouwd of verminderd. De aanname dat cliënten opnieuw probleemgedrag vertonen als u gedragsmedicatie vermindert, blijkt hier tot nu toe niet te kloppen. 

Bewustwording gedragsmedicatie belangrijkste doel

Aan de start van het project is met een aantal experts en veldpartijen gesproken over de huidige situatie en de oorzaak van het probleem. Daaruit bleek dat psychofarmaca bij probleemgedrag vaak gegeven wordt zonder goed na te denken over wat de oorzaken van dit gedrag zijn, wat eventuele  alternatieven voor medicatie zijn en zonder stil te staan bij de nadelige bijwerkingen. Het primaire doel van de pilot is om zorgprofessionals bewust te maken van de noodzaak om oneigenlijk gebruik van psychofarmaca terug te dringen.

Eerste resultaten pilot verminderen psychofarmaca gunstig

Toolbox voor bewustwording psychofarmaca

Wij reiken de pilotorganisaties een draaiboek en een toolbox aan om zorgmedewerkers op alle niveaus in de organisatie bewust te maken van de noodzaak om oneigenlijk gebruik van psychofarmaca te verminderen. De toolbox bestaat onder andere uit een probleemanalyselijst, een handreiking voor bestuurders over de beweegredenen vanuit bestuurlijk perspectief, een informatieve folder over psychofarmaca voor medewerkers, cliënten en mantelzorgers en een overzicht van alternatieve zorginterventies bij probleemgedrag.

Verloop zonder problemen

Een verpleegkundige van Florence geeft bij de tussenevaluatie aan: ‘De afbouw van psychofarmaca verloopt vooralsnog zonder problemen. We hebben geen alternatieve interventies in hoeven zetten.’ Voor een cliënt is een trippelstoel besteld om meer bewegingsvrijheid te geven en er is een ballenstoel besteld om onrust te verminderen. In de tweede helft van de pilot gaat Florence vooral aandacht besteden aan een grotere betrokkenheid vanuit het gehele team.

Naast Florence doen zorgorganisaties Topaz, Zorgwaard en Reinaerde mee aan de pilot. Ook hier zijn de teams enthousiast aan de slag gegaan met het thema.

Vervolg pilot psychofarmaca

Op basis van de ervaringen in de pilots worden het draaiboek en de toolbox verder geoptimaliseerd. November 2015 is de toolbox beschikbaar voor andere organisaties die aan de slag gaan met het terugdringen van psychofarmaca. Momenteel zijn we naar aanleiding van dit project met VWS in gesprek over een mogelijk vervolgprogramma om ook op landelijk niveau bewustwording te creëren voor het oneigenlijk gebruik van psychofarmaca bij probleemgedrag. 

Meer weten over psychofarmaca?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '848' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
  • Geertje

    schreef op 01 sep 2015

    Ik ben blij verrast dat de aanpak van het gebruik van psychedelische medicatie wordt terug gedrongen. Nu ook nog de andere medicatie, want wat hebben die voor effecten op ouderen (eigenlijk iedereen).

    Graag zou ik meer aandacht willen hebben voor ouderen die nog thuis wonen. Velen krijgen zoveel psychofarmaca voorgeschreven. Dit al voor jaren en in combinatie met andere medicatie.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten