Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

E-learning - Vrijheid en veiligheid in thuiszorg

E-learning voor thuiszorgmedewerkers om bewuster om te gaan met dilemma’s

Als oudere en kwetsbare mensen langer thuis blijven wonen, wordt thuiszorg complexer. Zeker als het gaat om vrijheid en veiligheid. Mogen thuiszorgmedewerkers bij een alleenwonende vrouw met dementie de deur op slot doen omdat de kinderen dat een veilig idee vinden? Het bedhek ’s avonds omhoog doen als een familielid dat wil? Medicijnen door de koffie druppelen? Wat weegt zwaarder, vrijheid of veiligheid?

Dilemma’s in kaart

Wij hebben dilemma’s rondom vrijheid en veiligheid samen met thuiszorgmedewerkers in kaart gebracht. Op basis daarvan hebben we een e-learning ontwikkeld die bestaat uit 3 onderdelen, gericht op veel voorkomende situaties in de thuiszorg:

1. Deur op slot
2. Samen oud
3. Rustig slapen

Zorg en dwang

Elk onderdeel bestaat uit een aantal vragen. U ziet meteen of uw antwoord juist is en waarom. De onderdelen zijn los van elkaar te volgen. In de 3 onderdelen staat een cliënt met dementie centraal, maar de kennis en handvatten die de e-learning biedt zijn ook van toepassing op thuiszorg aan cliënten met andere aandoeningen. De e-learning gaat uit van het huidige wettelijk kader, de nieuwe Wet zorg en dwang ligt nog bij de Eerste Kamer en is dus nog niet van toepassing.

E-learning - Vrijheid en veiligheid in thuiszorg

Voor wie

Thuiszorgmedewerkers met een opleidingsniveau vanaf mbo 3.

Wat het oplevert

Thuiszorgmedewerkers zijn zich bewust van maatregelen die de vrijheid van hun cliënten beperken. Ze hebben inzicht in hoe te handelen en in mogelijke alternatieve oplossingen.

Dilemma’s

Dilemma’s in de leerinterventie zijn gebaseerd op verhalen die we hebben verzameld bij 3 thuiszorgorganisaties. U vindt ze in de verhalenbundel Zorg en dwang - Praktijkverhalen uit de thuiszorg.

We zijn benieuwd wat u van de e-learning vindt. Geef uw mening onderaan dit artikel bij de reacties.

Meer informatie over zorg en dwang

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '109' in onderstaand controle veld.

5 reacties geplaatst
 • Rianne Gijzen

  schreef op 23 dec 2016

  Beste mevrouw Nieuwenhuijse,

  Bij wilsbekwame cliënten die er zélf om vragen mag je de deur op slot doen. Voorwaarde is dat dat de cliënt begrijpt wat er gebeurt en wat de risico's zijn als de deur op slot gaat. Het is belangrijk om met de cliënt in gesprek te gaan over de risico's en gezamenlijk te beoordelen of het wel wenselijk is de deur op nachtslot te doen. Ook is het zinvol om te kijken naar hulpmiddelen voor cliënten die zelf niet goed bij de deur kunnen komen, maar wel de deur op slot willen. Meer informatie hierover vindt u op http://www.domoticawonenzorg.nl/dwz/app-sleutelproblemen-thuiszorg.htm

  Met vriendelijke groet,

  Rianne Gijzen

 • tilly nieuwenhuijse

  schreef op 21 dec 2016

  ik zou het verschil wel willen weten tussen vrijheids beperking,en vrij willig deur op slot?

  Wij hebben clienten die zich onveilig voelen als deur niet op nacht slot zit,maar kunnen zelf niet goed bij de deur komen,hoe ga je daar dan mee om.? groetjes Tilly Nieuwenhuijse

 • Maryna de Korte

  schreef op 12 sep 2016

  Fijn om te weten wat je als thuiszorghulp wel en niet mag volgens de wet, ook al zegt de huisarts en familie wat anders. Erg leerzaam en niet moeilijk. Dit komt veel overeen met intramurale zorg.

 • Rianne Gijzen

  schreef op 10 feb 2016

  Beste mevrouw Voesten,

  Dank voor uw reactie. Volgens het huidig wettelijk kader mag in de thuiszorg geen onvrijwillige zorg toegepast worden. Zorg wordt als onvrijwillig gezien als de cliënt niet heeft ingestemd met zorghandelingen of als de cliënt zich er tegen verzet. Bij wilsbekwame cliënten die er zélf om vragen mag je wel bijvoorbeeld de deur op slot doen of het bedhek omhoog doen. Bij cliënten die wilsonbekwaam zijn, mag dat in de thuissituatie niet.

  Bedoelt u met nieuwe richtlijnen de nieuwe wet Zorg & Dwang? Deze nieuwe wet, die nu nog niet van toepassing is, maakt het wel mogelijk vrijheidsbeperkende maatregelen of onvrijwillige toe te passen in de thuiszorg, maar alleen onder strikte voorwaarden. Het is alleen mogelijk wanneer ernstig nadeel voor de cliënt aanwezig is of dreigt én wanneer een besluit tot toepassing van onvrijwillige zorg genomen wordt na een zorgvuldige afwegingsproces met de juiste personen. De invulling hiervan voor de thuiszorg moet nog nader uitgewerkt worden. Meer informatie vindt u op http://www.zorgvoorbeter.nl/ouderenzorg/vrijheidsbeperking-thuiszorg.html

  Met vriendelijke groet,

  Rianne Gijzen

 • corrie voesten

  schreef op 10 feb 2016

  Wat ik begrijp is de huisarts eindverantwoordelijk. Als de arts aan geeft dat de client wilsonbekwaam is begrijp ik volgens de nieuwe richtlijnen dat ik in overleg met de huisarts en geaccordeerd door de huisarts betreffende vrijheidsbeperkende maatregelen mag toe passen. Het wordt verwarrend voor mij als professional.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten