Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Evaluatie Wlz: ervaringen betrokkenen in kaart

Vilans en KPMG Plexus evalueren de Wet langdurige zorg en brengen de ervaringen van direct betrokkenen in kaart

Vilans en KPMG Plexus evalueren de Wet langdurige zorg en brengen de ervaringen van direct betrokkenen in kaart. Centraal staat het perspectief van de cliënt.

Onze aanpak bestaat uit een literatuuronderzoek, focusgroepen met professionals en vrijwilligers, individuele interviews met cliënten, hun naasten en zorgverleners en een digitale raadpleging van managers en bestuurders van zorgorganisaties. Met dit onderzoek willen we een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie over de kwaliteit van zorg voor mensen met een beperking en ouderen in onze samenleving.

Werkt de nieuwe visie?

Aanleiding is het verzoek van het Ministerie van VWS aan het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de hervorming van de langdurige zorg (HLZ) te evalueren. De wetswijzigingen die gelden sinds 1 januari 2015 hebben tot gevolg dat mensen met een lichtere zorgbehoefte thuis blijven wonen en daar, zo nodig, geholpen worden. Zij vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Mensen met een blijvende behoefte aan 24-uurszorg vallen onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Met dit onderzoek evalueren we of deze nieuwe aanpak werkt in de praktijk.

Het onderzoeksteam

Onderzoeksteam dat de evaluatie van de Wet langdurende zorg uitvoert

Van links naar rechts: Hinke Gijzel (KPMG Plexus), Mirjam de Klerk (SCP), Cretien van Campen (SCP), Mirella Minkman (Vilans), Henk Herman Nap (Vilans), Marjolein Herps (Vilans), Karina Kuperus (KPMG Plexus).

Meer informatie

Het onderzoek loopt tot het voorjaar van 2017. Wilt u meer weten over deze evaluatie? Als u in de gehandicaptenzorg werkt, kunt u contact opnemen met Sanne Snoeijs, tel. 030-7892413 en e- mail: evaluatiewlz@vilans.nl. Als u werkt in de ouderenzorg kunt u contact opnemen met KPMG Plexus, tel: 020-656 44 26 of mailen naar NL-FMevaluatieWlz@kpmg.nl.

Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Google+ Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina via WhatsApp

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '491' in onderstaand controle veld.

3 reacties geplaatst
 • Mirella Minkman

  schreef op 28 jun 2016

  Beste Eline en Hans,

  jullie hebben gelijk dat het ook relevant is om GGZ-cliënten mee te nemen. Echter, de evaluatie is 'opgedeeld' in verschillende delen als onderdeel van het totale HLZ (Hervormingen Langdurende Zorg) onderzoek, waarbij wij alleen het onderzoek in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg gericht op de Wlz mogen uitvoeren. Andere partijen voeren het onderzoek uit in de GGZ, deze mensen worden dus inderdaad ook betrokken. Hartelijke groet, Mirella Minkman

 • Eline van den Bijllaardt

  schreef op 22 jun 2016

  Helemaal gelijk Hans.

  Daarbij de vraag:kijken jullie ook naar alle GGZ cliënten die buiten de wlz vallen en waarbij de Wlz ook gerechtvaardigd zou kunnen zijn, de ZZP C EPA cliëntengroep.

 • Hans Noordtzij

  schreef op 22 jun 2016

  Volgens mij zijn er ook veel ggz-clienten die onder de WLZ vallen en ook veel clienten die onder de WMO vallen. Waarom worden deze niet meegenomen in de evaluatie?

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten