Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Evaluatie Wlz: ervaringen betrokkenen in kaart

Vilans en KPMG Plexus evalueren de Wet langdurige zorg en brengen de ervaringen van direct betrokkenen in kaart

Vilans en KPMG Plexus evalueren de Wet langdurige zorg en brengen de ervaringen van direct betrokkenen in kaart. Centraal staat het perspectief van de cliënt.

Onze aanpak bestaat uit een literatuuronderzoek, focusgroepen met professionals en vrijwilligers, individuele interviews met cliënten, hun naasten en zorgverleners en een digitale raadpleging van managers en bestuurders van zorgorganisaties. Met dit onderzoek willen we een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie over de kwaliteit van zorg voor mensen met een beperking en ouderen in onze samenleving.

Werkt de nieuwe visie?

Aanleiding is het verzoek van het Ministerie van VWS aan het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de hervorming van de langdurige zorg (HLZ) te evalueren. De wetswijzigingen die gelden sinds 1 januari 2015 hebben tot gevolg dat mensen met een lichtere zorgbehoefte thuis blijven wonen en daar, zo nodig, geholpen worden. Zij vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Mensen met een blijvende behoefte aan 24-uurszorg vallen onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Met dit onderzoek evalueren we of deze nieuwe aanpak werkt in de praktijk.

Het onderzoeksteam

Onderzoeksteam dat de evaluatie van de Wet langdurende zorg uitvoert

Van links naar rechts: Hinke Gijzel (KPMG Plexus), Mirjam de Klerk (SCP), Cretien van Campen (SCP), Mirella Minkman (Vilans), Henk Herman Nap (Vilans), Marjolein Herps (Vilans), Karina Kuperus (KPMG Plexus).

Meer informatie

Het onderzoek loopt tot het voorjaar van 2017. Wilt u meer weten over deze evaluatie? Als u in de gehandicaptenzorg werkt, kunt u contact opnemen met ons via evaluatiewlz@vilans.nl. Als u werkt in de ouderenzorg kunt u contact opnemen met KPMG Plexus, tel: 020-656 44 26 of mailen naar NL-FMevaluatieWlz@kpmg.nl.

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '504' in onderstaand controle veld.

4 reacties geplaatst
 • tineke knol

  schreef op 05 dec 2016

  Ik weet niet of mijn verhaal duidelijk is, en of het hier thuis hoort.

  Waarom zijn er niet meer intstellingen, adressen en/of Flevo Ziekenhuis voor opname psychiatrische patienten?

  Allereerst word mijn man verplicht opgenomen bij deze instelling. Een keuze naar andere instelling was niet mogelijk. Dit is vreemd, als men ziet dat de beoordelingen voor De Meregaard zo slecht zijn.

  Mijn man heeft 5 dagen thuisbehandeling van het IHT Team gekregen, waarbij ik aangaf dat hij niet zichzelf was, hij was verward, hoog wantrouwend, had waandenkbeelden en angstig. Toch vonden de mensen van het IHT Team dat hij al vrij normaal was. (mijn man vertoonde achteraf gezien vele tekenen van psychose, deze waren zichtbaar, en hoorbaar voor de IHT Team medewerksters)Vrijdag in de avond liep het mis, ondanks bezoek van het team, waarin ik, zijn vrouw, huilend om hulp vroeg, omdat het helemaal mis was. De mensen zijn weggegaan met de opmerking, wij nemen morgen nog contact op.

  Die nacht was mijn man een tijd vermist, hij was de weg kwijt, angstig, totaal verward.Hij is terug gevonden door een oplettende buurtbewoner, ver van ons huis, half in het water, en deels ontkleed, verwond, onderkoeld en nog steeds vol angst.Hij is met spoed opgenomen in het Flevo ziekenhuis.Daar hoorden wij dat het niet langer had moeten duren, voordat hij gevonden was, omdat mijn man ook hartpatient is.Later bleek dat er sprake was van een psychose, en dat mijn man ten tijde van het bezoek van IHT Team midden in deze psychose was.

  Na Flevoziekenhuis direct verplichte opname De Meregaard. Wij zijn nu 2 maanden verder, nog geen gerichte therapie m.b.t. handvaten en crisis signaleringsplan.Hierover is gepraat met de instelling.

  Alstublieft mensen (iedereen die dit echt leest, en echt wil horen):Zie de patiënt met open ogen, en luister goed naar de persoon.

  Bovenstaande is nog maar een kleine greep, over wat mis is gegaan. Psychiatrische patiënten hebben ontzettend moeite om gericht geholpen te worden, omdat zij verwarrend praten, niet weten waar zij zorg moeten vinden, enz. gelukkig (en helaas) ik al ervaring met psychiatrische problemen.

  bij 1e hulp psychiatrie bel je de crisisdienst, en kom je terecht bij GGZ de Meregaard in Almere. Nergens anders...... te weinig instellingen..... en te veel mensen die de weg kwijt zijn, vooral ouderen. (mijn man is 59 jaar)

  Bel je met de gemeente Almere 14036, dan sturen ze je ook naar De Meregaard.

  In september 2016 is hij opgenomen, nu pas een afspraak met psychiater het is nu 5-12-2016

 • Mirella Minkman

  schreef op 28 jun 2016

  Beste Eline en Hans,

  jullie hebben gelijk dat het ook relevant is om GGZ-cliënten mee te nemen. Echter, de evaluatie is 'opgedeeld' in verschillende delen als onderdeel van het totale HLZ (Hervormingen Langdurende Zorg) onderzoek, waarbij wij alleen het onderzoek in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg gericht op de Wlz mogen uitvoeren. Andere partijen voeren het onderzoek uit in de GGZ, deze mensen worden dus inderdaad ook betrokken. Hartelijke groet, Mirella Minkman

 • Eline van den Bijllaardt

  schreef op 22 jun 2016

  Helemaal gelijk Hans.

  Daarbij de vraag:kijken jullie ook naar alle GGZ cliënten die buiten de wlz vallen en waarbij de Wlz ook gerechtvaardigd zou kunnen zijn, de ZZP C EPA cliëntengroep.

 • Hans Noordtzij

  schreef op 22 jun 2016

  Volgens mij zijn er ook veel ggz-clienten die onder de WLZ vallen en ook veel clienten die onder de WMO vallen. Waarom worden deze niet meegenomen in de evaluatie?

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten