Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Nieuwe instroom voor programma Waardigheid en trots mogelijk

Het kabinet stelt structureel extra middelen beschikbaar voor deskundigheidsbevordering van medewerkers van verpleeghuizen

De instroom voor programma Waardigheid en trots is nu opnieuw opengesteld tot 17 juni 2016. Op 10 februari 2015 presenteerde staatssecretaris Van Rijn van VWS het plan ‘Waardigheid en trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen’. Een van de onderdelen uit het plan: verpleeghuislocaties die ‘best practice’ willen worden, krijgen de ruimte deze ambitie waar te maken. Ruim 650 locaties van zo’n 150 zorgaanbieders deden mee.

Aanmelden

Nieuwe manier van werken

Cliëntgericht werken, leren van nieuwe ervaringen en deze delen met andere aanbieders, dat zijn de elementen die de kwaliteit van verpleeghuiszorg vergroten. Daar zetten de deelnemende locaties zich voor in. De staatssecretaris en Taskforce kwaliteit verpleeghuiszorg nodigen zorgorganisaties uit die ambitie te verwezenlijken en een voorstel in te dienen over een of meerdere van de volgende thema’s:

 • Deskundigheidsbevordering van professionals, bijvoorbeeld via opleidingsplannen en nascholing die aansluiten bij het niveau en behoeften van cliënt en medewerker door samen te werken met onderwijsinstituten bij de inrichting van de initiële opleiding, opleidingsplannen en nascholing
 • Technologie als onderdeel van het zorgproces
 • Nieuwe werkwijzen voor het organiseren van zeggenschap van cliënten en professionals
 • Intercollegiale toetsing door aanbieders op kwaliteit van zorg en leven

Vraag extra gelden aan vanuit Waardigheid en trots


Tijdpad

 • 17 juni 2016: deadline indienen voorstellen
 • 4 juli 2016: Alle indieners krijgen de mogelijkheid om hun voorstellen toe te lichten. Noteer deze datum vast in uw agenda.
 • Uiterlijk 22 juli 2016 is duidelijk welke voorstellen worden betrokken bij Waardigheid en trots

Inzet extra gelden

De extra gelden zijn bijvoorbeeld inzetbaar voor de volgende producten:

Meer informatie over Waardigheid en trots

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '40' in onderstaand controle veld.

8 reacties geplaatst
 • Corrie

  schreef op 12 apr 2016

  Spijtig dat hier alleen (zorgverleners van) 24-uurs instellingen voor in aanmerking komen. M.i. sluit dit niet (meer) aan bij de huidige ontwikkelingen in zorgland, waar mensen langer thuis (moeten) blijven wonen en waarbij zingevingsvraagstukken een groeiende rol spelen binnen de verpleging & verzorging aan huis.

  Mede hierdoor heb ik besloten de opleiding voor geestelijk begeleider te gaan doen. Deze betaal ik zelf (kosten varieren tussen de 2700 en 4500 euro p/j!), omdat de zorgaanbieder waar ik met veel plezier voor werk geen 24-uurs opvang heeft (overigens leveren we wel 24-uurs ambulante zorg).

  Daarnaast zou het een vanzelfsprekendheid moeten worden om zorgaanbieders zonder 24-uur opvang de mogelijkheid te bieden om geestelijk verzorgers/begeleiders te faciliteren voor hun clienten, zonder dat de clienten dit zelf aan moeten vragen bij hun zorgverzekeraar met de kans dat dit niet vergoed wordt.

 • jeannette schoone

  schreef op 26 feb 2016

  Waarom zijn er altijd maar weer gelden beschikbaar voor beroepskrachten en zorgaanbieders? De overheid wil dat veel werk wordt gedaan door mantelzorgers en vrijwilligers. Ik woon in een woongemeenschap voor senioren en wij doen hier alles zelf, maar het moet altijd uit eigen middelen komen. Het betreft sociale woningbouw, dus onze bewoners hebben geen grote beurs.

  jeannette schoone (j.schoone52@kpnmail.nl)

 • Tobias Nieveld

  schreef op 24 feb 2016

  Hallo, Ik werk in de verstandelijk gehandicaptensector. In een aantal van onze woonlocaties wonen voornamelijk oudere mensen. Is er ook een mogelijkheid om subsidie vanuit ons aan te vragen voor versterken van samenwerking tussen vg en v&v zodat cliënten zo min mogelijk bezwaard hoeven te worden met een mogelijk gat dat tussen deze twee sectoren bestaat of wordt ervaren?

 • Redactie Vilans

  schreef op 22 feb 2016

  Beste Patrick,

  Wij kunnen ons voorstellen dat dit heel zuur is voor uw organisatie. Het gaat hier om besluiten die op landelijk niveau worden gemaakt door partijen. Wij kunnen dan ook niet anders dan u verwijzen naar bijvoorbeeld uw brancheorganisatie.

 • Patrick van Boeijen

  schreef op 20 feb 2016

  In ons Boeijend Huys (www.boeijendhuys.nl) zijn onze bewoners en medewerkers al waardig en trots. Wij zijn een PGB initiatief en dus is het voor ons het allerbelangrijkste wat de bewoner onder 'waardigheid en trots' verstaat. En wij doen dat met een derde aan minder financiële middelen per bewoner dan het verpleeghuis. Dus ook het Boeijend Huys zou heel graag in aanmerking willen komen voor deze subsidie! Reken erop dat deze terecht komt bij onze bewoners. Maar helaas blijkt het zo te zijn dat alleen 'gecontracteerde' verpleeghuizen in aanmerking komen voor deze gelden. Dat vind ik discriminatie van onze bewoners. Dezelfde indicatie als in het reguliere verpleeghuis, maar minder budget. Dat kan gewoon in Nederland.

 • Ineke

  schreef op 20 feb 2016

  Wie controleert waar instellingen deze gelden nadat ze zijn aangevraagd én ontvangen aan uitgeeft??

 • Cecil Scholten

  schreef op 18 feb 2016

  Beste Gerda Kamp,

  het is juist ook de bedoeling van het programma Waardigheid en trots dat cliënten zeggenschap hebben en krijgen, zeker als het om dagbesteding gaat. Een goede toevoeging dus.

 • Gerda Kamp

  schreef op 17 feb 2016

  Ik vind dat de cliënten gevraagd moet worden waar ZIj vinden dat het geld heen moet gaan. Wat zouden zij willen dat de medewerkers anders zouden moeten doen of wat voor activiteiten zouden er moeten komen

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten