Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Gentle Teaching in databank erkende interventies

Interventie gaat uit van het opbouwen van een onvoorwaardelijke, wederzijde vertrouwensrelatie tussen cliënt en begeleider

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen beter omgaan met stress als zij een onvoorwaardelijke, wederzijdse vertrouwensrelatie hebben met hun begeleider. Dat is het uitgangspunt van Gentle Teaching. Deze interventie is door de erkenningscommissie gehandicaptenzorg erkend als ‘theoretisch goed onderbouwd’.

Veilig en gewaardeerd

Ieder mens voelt zich graag verbonden met anderen. Het zorgt ervoor dat we ons veilig en gewaardeerd voelen en gesteund in moeilijke momenten. Dat geldt ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Gentle Teaching is een manier van opvoeden of begeleiden waarin zo’n wederzijdse en onvoorwaardelijke relatie ontstaat, ook bij mensen bij wie dat niet altijd vanzelfsprekend is.

Meer rust bij hoge stress

Door de hechte, wederzijdse relatie kan een begeleider iemand ook bij hoge stress op een warme en geweldloze manier begeleiden en tot rust te brengen. De interventie richt zich dan ook niet alleen op de persoon met een beperking, maar ook op de begeleider en de manier waarop deze omgaat met de gevoelens die de persoon bij hem oproept.

Aandacht voor het hele systeem

De erkenningscommissie vindt het lovenswaardig dat Gentle Teaching ook in complexe situaties aandacht heeft voor het hele systeem. Ook vindt zij het krachtig dat er één-op-één oplossingen ontwikkeld worden die passen bij de personen en de situatie.

Databank erkende interventies gehandicaptenzorg

De databank geeft inzicht in goed onderbouwde en/of effectieve interventies. Twee onafhankelijke commissies (gehandicaptenzorg en ouderenzorg) onder voorzitterschap van prof. dr. Pauline Meurs beoordelen de ingediende interventies. Vilans maakt erkende interventies online toegankelijk. Bovendien worden ze opgenomen in Zorginzicht.nl van Zorginstituut Nederland.

Vilans is partner van het Samenwerkingsverband Erkenning van Interventies, dat verder bestaat uit het RIVM Centrum Gezond Leven, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, Nederlands Jeugdinstituut, Movisie en het Trimbos-instituut.

Meer weten?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '831' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten