Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Inspiratiedag - Samen op weg naar vrijheid!

Speciaal voor ouderenzorg en zorg voor verstandelijk gehandicapten hielden wij verschillende inspiratiedagen

Organisaties in de ouderenzorg en de zorg voor verstandelijk gehandicapten hebben de afgelopen jaren al veel bereikt bij het verminderen van vrijheidsbeperking. Langzaam verschuift de aandacht nu naar het vergroten van vrijheid.

Deze verschuiving is ook terug te vinden in het ontwerp van de nieuwe Wet zorg en dwang. De wens en de beleving van de cliënt zijn leidend, meer vrijheid voor de medewerkers hoort daarbij.

Slotcongres Samen op weg naar vrijheid

Tijdens het Slotcongres Samen op weg naar vrijheid op 16 november 2017 blikken we op een actieve en inspirerende manier terug op de beweging die we de afgelopen anderhalf jaar met verschillende organisaties op gang hebben gebracht. We kijken vast vooruit naar de nieuwe Wet zorg en dwang.

Samen op weg naar vrijheid!

Inspiratiedag

In 2016 en 2017 hebben wij verschillende inspiratiedagen gehouden. Op zo’n dag gingen we bij organisaties op locatie op een andere, inspirerende manier aan de slag met het thema vrijheid. Lees hieronder hoe een inspiratiedag eruit zag.

Escaperoom

Wat betekent het om niet vrij te zijn? Speciaal voor deze dag bouwden we op locatie een heuse escaperoom. Dit is een ruimte waarin u opgesloten wordt en waar u alleen uit kunt komen door een aantal vraagstukken op te lossen. De deelnemers ondervonden zo vrijheidsbeperking aan den lijve. Onder deskundige begeleiding bespraken we na afloop de ervaringen en maakten we met elkaar de vertaalslag naar de praktijk van alledag.

Tijdens een pub-quiz namen we op ongedwongen wijze de kennis van deelnemers onder de loep. We werkten in teams samen om de hoofdprijs te winnen. De vragen gingen uiteraard over het thema vrijheid.

Cliënten centraal

Wat vinden cliënten zelf belangrijk als het gaat om hun persoonlijke vrijheid? Hoe vaak is dit in organisaties een onderwerp van gesprek? We gingen ter plekke hierover in gesprek. We werkten hierbij samen met de landelijke cliëntenverenigingen. Uiteraard was het mogelijk dat de eigen cliëntenraad hier een rol in vervulde.

Lagerhuis debat

Cliënten, cliëntvertegenwoordigers, familie, medewerkers, managers en de bestuurder gingen aan de hand van een aantal prikkelende stellingen met elkaar het gesprek aan over vrijheid en vrijheidsvergroting en de mogelijkheden om hier aan te werken in de eigen organisatie.

Vraagbaak en inspiratiebox voor vervolg

We waren in een stand aanwezig en beantwoordden daar vragen over het thema vrijheid in de zorg. We lieten zien wat er al ontwikkeld was en dachten ter plekke mee over mogelijkheden. Tijdens deze dag vol inspiratie introduceerden we een (digitale) inspiratiebox. Organisaties konden met deze hulpmiddelen verder werken aan meer vrijheid.

Meer weten?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '550' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten