Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Jongeren onmisbaar voor dementievriendelijke samenleving

Martin van Rijn nam het adviesrapport van de werkgroep 'Vanuit dementie bekeken' in ontvangst welke Vilans ondersteunt

Jongeren zijn onmisbaar in een Nederlandse samenleving die oog heeft voor mensen met dementie. Daarom moeten we het oog voor en de kennis van dementie bij deze groep vergroten. Want wie op jonge leeftijd een realistisch beeld van dementie krijgt, neemt dit de rest van zijn leven mee.

Dementievrienden

Jongeren krijgen daarom een grotere rol in de bewustwordingscampagne 'Dementievrienden', die volgend jaar van start gaat. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) gezegd toen hij het advies van de werkgroep 'Vanuit dementie bekeken' in ontvangst nam. Vilans ondersteunt deze werkgroep.

Steeds grotere rol dementie

Van Rijn: 'Dementie speelt de komende jaren een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Ik start daarom al de bewustwordingscampagne 'Dementievrienden'. Zodat meer mensen doorhebben wat er aan de hand is als iemand het in de supermarkt even niet meer weet, of zonder bestemming in de bus stapt. De werkgroep adviseert daarbij extra aandacht te hebben voor de bewustwording bij jongeren.’

Jongeren onmisbaar voor dementievriendelijke samenleving

Deltaplan dementie

Het kabinet maakte al eerder bekend tot 2017 32,5 miljoen euro te investeren in Deltaplan Dementie, dat voorziet in wetenschappelijk onderzoek naar de dodelijke hersenaandoening.

Dementie in Nederland

Mensen leven gemiddeld 8 jaar met dementie, 6 jaar thuis en 2 jaar in een zorginstelling. In Nederland leven naar schatting 260.000 mensen met dementie. Dat aantal stijgt in 2050 tot 400.000, omdat Nederland meer ouderen krijgt die bovendien steeds ouder worden. Met het stijgen van de leeftijd neemt de kans op dementie toe.

Hervorming langdurende zorg

Het vergroten van kennis en besef van dementie is onderdeel van de hervorming van langdurende zorg. Die is er op gericht is de kwaliteit, houdbaarheid en betrokkenheid bij de zorg te versterken en verbeteren.

Meer informatie over dementie

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '363' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
  • Annemieke Verhoogt

    schreef op 23 dec 2015

    Ik ken een voorbeeld in de Amsterdamse pijp van een AOC (dagopvang voor thuiswonende dementerenden) die is gehuisvest op een locatie waar ook jongerenwerk plaatsvindt. Ze delen met elkaar de ruimtes, Dit werkt uitstekend! Jongeren komen zo op 'natuurlijke' wijze in contact met mensen met dementie! Misschien een voorbeeld dat navolging verdient?

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten