Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Vilans KICK-protocollen uitvoeren met Augmented Reality

Voorbehouden of risicovolle handelingen uitvoeren met een AR-bril

Augmented Reality (AR) nog ver weg? Bij het uitvoeren van voorbehouden en risicovolle handelingen volgens de Vilans KICK-protocollen komt een AR-bril mogelijk van pas. Tijdens een pilot oefenen zorgmedewerkers en leerlingen voorbehouden of risicovolle handelingen met een AR-bril, waarbij een toetser op afstand meekijkt.

KICK-protocollen uitvoeren met augmented reality

Wat is Augmented Reality?

Augmented Reality betekent letterlijk verrijkte werkelijkheid. Het is een techniek die beeld toevoegt aan de werkelijkheid. Zo verbindt AR de werkelijke wereld met de virtuele wereld. Een van de bekendste toepassingen van AR was Pokemon GO. Een andere veelgebruikte toepassing is Ikea Place. Een app waarmee u kunt zien hoe meubels uit de IKEA-gids in uw eigen woonkamer staan.  

Oefenen met Vilans KICK-protocollen

Voorbehouden en risicovolle handelingen (VRH) zijn handelingen die een speciale bekwaamheid vragen. Deze handelingen staan beschreven in de Vilans KICK-protocollen. Bij het oefenen met de AR-bril krijgt de medewerker tijdens de uitvoering van een handeling instructies via een klein schermpje in de bril. De toetser kijkt mee via een camera op de bril en geeft feedback.

Betere en efficiëntere zorg

Voorafgaand aan de proef kregen zorgmedewerkers van Reinaerde, Vitras, St. Pieters en Bloklands Gasthuis en de leerlingen van het ROC Midden Nederland uitleg over het gebruik van de brillen en de pilot. Vanaf december 2017 gaan zij met de bril aan de slag. Doel is te ontdekken of AR de kwaliteit van zorg verbetert en efficiënter maakt. Begin april 2018 zijn de eerste resultaten beschikbaar. Deze innovatieve pilot is gestart op initiatief van het Consortium Nieuw Leren in de Zorg, in samenwerking met Zorgpact Midden Nederland/Utrecht Zorg.

KICK-protocollen uitvoeren met augmented reality

Kansen voor de zorg

AR biedt veel mogelijkheden voor de zorg. Denk aan een arts die op afstand meekijkt met een verwonding, zodat een cliënt niet naar het ziekenhuis hoeft. Zo deed Ambulancezorg Nederland een simulatieoefening samen met het brandwondencentrum, waarbij ambulanceverpleegkundigen via de techniek van Augmented Reality konden overleggen met brandwondenexperts.

Samen innoveren in de zorg

Nieuw leren in de zorg

Het Consortium Nieuw Leren in de Zorg is een innovatie- en ontwikkelplatform gericht op innovatieve leerinterventies voor zorgprofessionals. Binnen het platform werken we als Vilans samen met een aantal zorgorganisaties (Axioncontinu, Cordaan, Reinaerde & Vitras) en een aantal opleidingsinstellingen (ROC Midden Nederland & MBO Utrecht). Voor deze proef is samenwerking gezocht met Zorgpact Midden Nederland/Utrecht Zorg. Het bureau TWNKLS ontwikkelt de techniek van AR.

Ook innoveren in de zorg?

Kom bij het Consortium Nieuw Leren in de Zorg en leer en innoveer samen met andere organisaties. Neem contact op met Jacqueline Engelen, telefoon 06 - 24405752.

Meer informatie over innovaties in de zorg

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '948' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten