Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Langer zelfstandig wonen met leefstijlmonitoring

Met leefstijlmonitoring kunnen (kwetsbare) ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Vilans deed onderzoek

Tijdens de eHealth week heeft Vilans resultaten gepresenteerd van het gebruik van leefstijlmonitoring. Dit is een eHealth-toepassing die het leven van cliënt en mantelzorger verbetert. Ouderen kunnen met deze toepassing langer zelfstandig thuis blijven wonen.

In 2050 zijn er wereldwijd ongeveer 130 miljoen mensen met dementie. Voor deze groep, die afhankelijk wordt van ondersteuning van een familielid of professionele zorg, wordt al een tijd gezocht naar oplossingen via technologie. Bijvoorbeeld om langer zelfstandig thuis te blijven wonen.

Deze eHealth oplossing is er in de vorm van leefstijlmonitoring. Eenvoudige technologie die inzicht in langzame veranderingen in het dagelijks leefpatroon van alleenwonende mensen met dementie kan detecteren en terugkoppelen naar mantelzorgers en zorgprofessionals.

Minder stress

In Friesland is de inzet van leefstijlmonitoring uitgebreid getest en de voorlopige resultaten zijn positief. Henk Herman Nap, eHealth expert bij Vilans: 'Familieleden zitten vaak met hele basale vragen over bijvoorbeeld hun vader in de maag. Eet hij wel goed? Gaat hij wel naar de wc? In plaats van hier continu naar te vragen, kan dit makkelijk gemonitord worden via eHealth. Bovendien weet je vader soms niet of en wat hij gegeten heeft. Door inzet van leefstijlmonitoring heb je meer zekerheid over de dagelijkse activiteiten'. Dit wordt ondersteund door de onderzoeksresultaten. Duidelijke stress-reductie en meer kwaliteit van leven voor de mantelzorger.

Kosten en baten

Nu de resultaten positief zijn lijkt opschaling niet ver weg. Toch is investeren in deze technologie niet vanzelfsprekend 'Het lastige is dat kosten en baten op verschillende plekken liggen', aldus Nap. 'Het ontbreekt ook aan een consumentenmarkt, je kunt niet naar een winkel om je pakketje eHealth te halen of een eHealth abonnement nemen net zoals je muziek kunt luisteren via Spotify.' Toch is er wel een oplossing. In de loop van dit jaar en in 2017 gaat men in Friesland samen met Vilans verder aan de slag met leefstijlmonitoring en is opschaling nabij dankzij structurele financiering.

eHealth week

Het ministerie van VWS organiseerde van 6 tot 10 juni de eHealth week, waarin gebruikers (burgers, patiënten, zorgverleners en -instellingen), ondernemers, financiers en overheden hun wensen, ambities en oplossingen met elkaar delen. Deze themaweek is onderdeel van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Naast internationale initiatieven is er ook veel aandacht voor Nederlandse initiatieven.

Vilans ziet technologie als geïntegreerd onderdeel van de zorg. En het betrekken van de cliënt cruciaal voor het succes van eHealth. Tijdens de eHealth week verzorgen onze experts verschillende sessies met als doel een brug te slaan tussen zorg en innovatie.

Meer informatie

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '646' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten