Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Liefdevolle zorg - Aan de slag met levensvragen van ouderen

Samen met Reliëf begeleiden we u bij het implementeren van de Kwaliteitsstandaard Levensvragen

Doet u mee aan het werkprogramma Liefdevolle zorg van het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen door Vilans en Reliëf? Hierin gaan we op basis van de nieuwe Kwaliteitsstandaard Levensvragen aan de slag met levensvragen van ouderen.

Een schoon bed, op tijd medicijnen krijgen, hulp bij het aankleden. Dit hoort allemaal bij ‘goede zorg’. Toch vinden de meeste ouderen dit niet het belangrijkste. Zij willen vooral het gevoel hebben dat medewerkers oog en oor hebben voor hoe het écht met hen gaat. Dat medewerkers weten wat belangrijk voor hen is en wat voor hen de dag de moeite waard maakt. Ook de overheid onderschrijft dit, zo blijkt uit de Kamerbrief 'Waardigheid en trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen'.

Goed omgaan met levensvragen is helemaal niet zo eenvoudig. Dat blijkt wel uit deze korte e-learning.

Op maat

Het werkprogramma is ‘op maat’. Afhankelijk van wat in uw organisatie speelt en prioriteit heeft, vullen wij het programma samen met u aan of verdiepen we. Thema’s waar u aan kunt denken zijn:

 • Omgaan met het domein mentaal welbevinden in het leefzorgplan
 • De inzetbaarheid van geestelijke verzorging in het multidisciplinaire werken
 • Observaties op de werkvloer; hoe geven teams aandacht aan zingeving en levensvragen in de cliëntzorg, rapportage en overleg?
 • Rol van zingeving in familieparticipatie
 • Zingeving en de eigen regie van cliënten
 • Interne dialoogbijeenkomsten: werken met het meetinstrument van de Kwaliteitsstandaard Levensvragen

Trainingen

De trainingswinkel van het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen biedt tal van mogelijkheden om u te helpen levensvragen een plaats te geven in het hart van de zorg. Van open inschrijving tot 'in company', desgewenst volledig op maat.

Leerwerktraject met andere organisaties

In het leerwerktraject Liefdevolle ouderenzorg werkt u samen met 6 tot 10 andere organisaties. U wordt begeleid door de coaches van Vilans en Reliëf. De inhoud stemmen we af op uw vragen, prioriteiten en organisatieprocessen.

 • Intake op locatie om uw uitgangssituatie te bepalen en bespreken; in hoeverre is er al aandacht voor levensvragen binnen uw organisatie?
 • 0-meting en bespreking uitkomst in interdisciplinaire dialoogsessie (ook met cliënten/mantelzorgers).
 • Advies en coaching op locatie
 • Feedback: 6 bijeenkomsten met alle deelnemers om ervaringen te delen, vragen te stellen en feedback te krijgen.
 • Training: 3 dagdelen training voor maximaal 12 personen (per organisatie).
 • Gezamenlijke ontwikkeling van ondersteunend materiaal voor alle deelnemers.
 • Ondersteuning bij de interne communicatie.

Voor wie? Interne projectleiders en innovatoren die werken aan liefdevolle ouderenzorg. U gaat binnen uw organisatie aan de slag met cliënten(raden), teams en leidinggevenden.
Wanneer? Start september 2016
Kosten: € 10.000 per organisatie

Aan de slag met levensvragen van ouderen

Advies- en implementatietrajecten op maat

Op basis van een intake en indien gewenst een onderzoek naar uw uitgangssituatie stellen we een advies- en implementatietraject op maat samen. Denk aan een gericht adviestraject over de rol van geestelijke zorg in de organisatie, teamcoaching in liefdevolle zorg op basis van praktijkobservaties of een seminar met het MT over het concretiseren van de visie op liefdevolle zorg.

Meer informatie over levensvragen van ouderen

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '351' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
 • Nelleke de Jong

  schreef op 05 apr 2017

  De term liefdevolle zorg is naar mijn mening teveel gevraagd voor zorgverleners. Dit past meer in privé relaties. Liefdevol ben je naar je partner, je ouders, je kinderen maar voel dit niet in mijn zorg voor oude mensen wat ik al meer dan 30 jaar doe. Ik voel compassie en empathie en voel vaak mededogen wanneer oude mensen het moeilijk hebben of sterven. Wanneer ik gezorgd heb voor mensen tot hun levenseinde en een warme band heb opgebouwd dan voel ik intense betrokkenheid maar geen liefde want dat betekent dat ik erg verdrietig ben om het gemis en daardoor nauwelijks zou kunnen functioneren en zorgen voor de anderen tijdens mijn werk. Wanneer je liefdevolle zorg verwacht van je medewerkers vraag je veel. Betrokken zorg lijkt mij een betere duiding van het werk wat we doen.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten