Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Meer eigen regie cliënt door minder regelgeving

Met Tweede Kamerleden bespraken KISS-deelnemers hoe zij echt de regie bij de cliënt willen leggen

Een groep bestuurders in de langdurende zorg heeft Keep it Simple and Straightforward (KISS) opgestart. Dit is een netwerk van zorgbestuurders die vindt dat het makkelijker moet kunnen met alle wetten en regels die we hebben. Cliënten moeten zelf hun kwaliteit van leven kunnen bepalen. Dit klinkt als een open deur. Maar door alle wet- en regelgeving is dit principe naar de achtergrond geschoven.

Indrukwekkende voorbeelden

Maandag 9 november ging de groep, waaronder Vilans-bestuurder Henk Nies per bus naar Philadelphia Zorg in Leidschendam om in gesprek te gaan met Tweede Kamerleden. Indrukwekkende voorbeelden van professionals en cliënten uit de praktijk inspireerden de Kamerleden over hoe het anders kan.

Eigen regie cliënt

Waar draait het om? De initiatiefnemers bepleiten soberheid in de uitvoering van de Wet langdurige zorg (Wlz), niet afgeleid door onnodige rapportages en verantwoordingen. Dat kan alleen als de samenleving, instanties, zorgorganisaties, zorgverzekeraars, zorgverleners en cliënten vertrouwen in elkaar hebben en daar naar handelen.

Meer eigen regie cliënt door minder regelgeving

Zorgaanbieders kunnen en willen de verantwoordelijkheid voor kwaliteit van leven van cliënten niet overnemen, maar ze kunnen er wel aan bijdragen. Met de Tweede Kamerleden bespraken de KISS-deelnemers hoe zij echt de regie bij de cliënt willen leggen en hoe die een veilige basis krijgt voor goede zorg.

Revolutie in de zorg

Want op goede en professionele zorg moet u kunnen rekenen, dat staat voorop. Dat betekent ook dat de financiering anders moet en dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch waren allen, bestuurders en Kamerleden het er over eens dat we hiervoor moeten gaan zorgen. Dat wordt een kleine – of misschien wel grote - revolutie in de zorg en bleek een wens van bestuurders, politici en professionals.

De komende maanden gaan de KISS-deelnemers deze ideeën verder uitwerken en experimenten voorbereiden. We willen de ideeën echt in praktijk brengen. Na het bezoek van de Kamerleden vonden de KISS-bestuurders dat hun motto moet zijn: Keep it Simple and Short!

Meer informatie over eigen regie

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '29' in onderstaand controle veld.

5 reacties geplaatst
 • Daniël Stoffels

  schreef op 14 feb 2017

  Altijd fijn om een nieuwe naam te horen die samen! willen werken jammer is dat het gaat over iets waar mijn zorginstelling "kempenhaeghe" niet graag aan mee doet hier doen ze aan een net woord uuu Dictatuur en aan het voorzien van kleine problemen zoals mis communicatie door discussies aangaan wat hier verbaalgedrag heet omdat ik met een LG03 gedwongen tussen VG4,5,6,7 maar een educatieve communicatie cursus zat er niet in jammer zouden ze me nog om hulp kunnen vragen als ik dat wel zou mogen en daarom hoopte Ik op jullie komst naar kempenhaeghe maar er zijn maar zoon 50 van de 400+/- Cliënten van het CEW kempenhaeghe 100% wilsbekwaam en niemand kan een mailtje weg doen "ja ik met dyslexie s6"

  En de interesse van het personeel vond IK ook niets meschien eerst die maar weer wakker krijgen maar

  Bedankt dat jullie het in iedergeval geprobeerd hebben namens Daniël Stoffels

  P.S als iemand een idee heeft waar ik met een LG03 indicatie 24uurs zorg voor de nachtelijke epilepsiekan krijgen mail stoffelsdac@gmail.com

 • Gerda Kamp

  schreef op 19 jan 2016

  Heel erg goed! Laten jullie af en toe iets lezen over de voortgang en maken jullie gebruik van een soort klankbordgroep die meedenkt en meeleest? Dat lijkt me goed!

  Blij te horen dat 'onze' bestuurder ook in deze groep zit.

 • Marian Stevelink

  schreef op 14 nov 2015

  Erg benieuwd naar de uitwerking hiervan en de voorstellen. Wie weet ook goed om mee te doen aan een pilot bij De Twentse Zorgcentra.

 • Rinske Boomstra

  schreef op 12 nov 2015

  Mooi initiatief!

 • Sanne-Lot van Ulzen

  schreef op 11 nov 2015

  Ik zou heel graag aandacht willen vragen voor Blogboek. Dit is ontwikkeld door een ervaringsdeskundige, het won de Nationale Jeugdzorgprijs, maar in de praktijk blijkt dat juist zorginstellingen en bestuurders moeite hebben met het loslaten van controle en zich (ten onrechte) verschuilen achter regelgeving.

  Graag heb ik met u contact over mogelijkheden om met Blogboek de administratie te vereenvoudigen en minder tijd kwijt te zijn aan verantwoording.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten