Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Meerderheid dementienetwerken tevreden over zorgprogramma dementie

Tijd voor een tussenstand, wat heeft het zorgprogramma de netwerken tot nu toe opgeleverd?

12 dementienetwerken zijn afgelopen jaren aan de slag gegaan met een zorgprogramma dementie. Zij hebben de zorgstandaard dementie vertaald in een eigen programma dat hen op een praktische manier helpt om zorg van goede kwaliteit te leveren. Dit voor mensen met dementie en hun naasten. Tijd voor een tussenstand, wat heeft dit de netwerken tot nu toe opgeleverd?

Anne-Marie Bruijs (Alzheimer Nederland), Mijke Nouwen (zorgverzekeraar CZ) en Bas Schepers (Vilans) bekeken de huidige status. Hiervoor werden deelnemende dementienetwerken geïnterviewd om te horen wat het hen oplevert en waar zij tegenaan lopen. 

De kwaliteit van zorg bewaken

De meerderheid geeft aan positief te zijn over het zorgprogramma dementie en raden andere dementienetwerken aan hier ook mee aan de slag te gaan. Als belangrijkste argument geven de ketenregisseurs aan dat de sterke betrokkenheid van de partijen de onderlinge samenwerking heeft bevorderd.

Ook geeft het zorgprogramma dementie een duidelijk beeld van de punten die goed en minder goed gaan in de keten. “Het geeft een goed kader om de kwaliteit van zorg met elkaar te bewaken en het helpt ook naar je stakeholders aan te geven wat je als keten te bieden hebt.”

Meerderheid dementienetwerken tevreden over zorgprogramma dementie

Een geïntegreerde aanpak

2 ketens gaan zelfs een stap verder hierin. Zij integreren het plan op de website van het netwerk. Hierdoor kunnen alle partijen gemakkelijk de informatie en afspraken terugvinden. Een ketenregisseur legt uit: “Wij wilden iets concreets opleveren en niet iets voor in de la. Door het te combineren met onze website maken alle partijen er dagelijks gebruik van.”

Bezuinigingen vragen om extra inspanning

Sommige netwerken lopen ook tegen problemen aan. Zij zeggen hinder te ondervinden van de veranderingen en bezuinigingen in de zorg. Hierdoor is de betrokkenheid afgenomen. Verantwoordelijkheden voor bepaalde zorgtaken zijn verschoven met veelal budgetkortingen waardoor het animo om mee te blijven doen afneemt. Dit vraagt extra inspanningen om de verbinding met elkaar te houden.

Het inventarisatieformulier als eerste stap

Bas Schepers benoemt als sterke punten van dit traject de gezamenlijke kick-off en de nulmeting via het inventarisatieformulier en het verbeterplan. “Het traject is door ons projectmatig ondersteund bij de 12 netwerken. Dit willen we graag voortzetten. We willen immers de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten borgen voor de toekomst.”

Bekijk het volledige interview inclusief de nabeschouwing van Alzheimer Nederland en Zorgverzekeraar CZ.

Meer informatie over het zorgprogramma dementie

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '732' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
  • carla

    schreef op 02 jul 2015

    Dat ziet er al beter uit ga vooral door met deze ontwikkelingen ik hoor nog te vaak ze begrijpt of reageren toch niet het zou een gunst zijn dat jullie een keer een thema dag organiseren binnen de dag en huiskamer projecten bijv in verz de brug beukenstein schakel Nassau odijckhof deze staan open voor nieuwe inzichten

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten