Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Vilans onderzoekt de kracht van het verhaal

Narratief onderzoek van een burgerinitiatief is een mooie manier om verhalen en ervaringen te verzamelen en analyseren

Onder het motto ‘met elkaar en voor elkaar’ zet de dorpscoöperatie Lierop Leeft (een burgerinitiatief) zich in om de voorzieningen in het dorp te verbeteren. Voorzieningen op het gebied van zorg, wonen, dienstverlening en opvoeding. Wij onderzoeken de waarde die het burgerinitiatief heeft voor de leden van de zorgcoöperatie.

Mirella Minkman, programmaleider Innovatie en Onderzoek: “We overwegen per situatie welke onderzoeksmethode het beste past. Ook minder conventionele en innovatieve methoden gaan we niet uit de weg. In dit geval kozen we voor narratief onderzoek.”

Wat is narratief onderzoek?

Natascha van Vooren, onderzoeksstagiaire afdeling Innovatie en Onderzoek legt uit: “Narratief betekent verhaal. We halen bij deze vorm van onderzoek verhalen op. Deelnemers vertellen over hun ervaringen, in dit onderzoek over het burgerinitiatief Lierop Leeft! Hierdoor komen onderliggende gedachten en ideeën naar boven die bij het stellen van vragen niet opgemerkt worden, omdat de deelnemers dan veel rationeler nadenken over het antwoord. Wil je meer weten over het perspectief van bijvoorbeeld bewoners, vrijwilligers en bestuurders, dan is het ophalen van verhalen een aanrader!”

Verhalen ophalen

Op maandagavond 15 juni 2015 kregen de leden van Lierop Leeft in groepjes van 4 de mogelijkheid om over hun ervaringen te vertellen. Een interessante en waardevolle avond, waarbij deze naast de grote hoeveelheid data ook nieuwe inzichten opleverde. Voor Vilans, maar vooral ook voor de leden van Lierop Leeft.

Resultaat burgerinitiatief meten met narratief onderzoek Lierop Leeft!

Geert van den Heuvel, voorzitter van werkgroep opvoeden en opgroeien: “Het was niet alleen een leuke avond, maar ook heel waardevol. Het geeft mijzelf ook inzichten die ik anders nooit had gehad. Ook al spreken wij elkaar regelmatig als bestuur, dit soort verhalen deel je dan toch niet.”

De kracht van het verhaal is duidelijk. Het narratieve onderzoek is een mooie manier om verhalen en ervaringen te verzamelen en analyseren, met elkaar en voor elkaar.

Meer informatie over burgerinitiatieven

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '739' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten