Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Nieuwe werkmethodiek voor casemanagement dementie

Het beschrijft een aantal methoden en biedt handige tools die het methodisch werkproces versterken.

In een innovatieve praktijkstudie 'Methodisch Werken bij Dementie’ hebben casemanagers dementie samengewerkt met onderzoekers en studenten van Windesheim en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Hieruit is het rapport ‘Casemanagement dementie: Methodisch werken en positionering in de keten’ voortgekomen. 3 regionale dementienetwerken (Drenthe, Nijmegen en Twente) werkten mee aan deze studie. Wij hebben meegedacht bij de totstandkoming van het rapport.

Bijdragen aan professionalisering

Mensen met dementie en hun naasten zijn in veel gevallen gebaat bij ondersteuning en begeleiding door een casemanager. De elementen van casemanagement dementie vragen een methodische benadering. De werkmethodiek biedt daarbij ondersteuning. Het beschrijft een aantal methoden en biedt handige tools die het methodisch werkproces versterken.

De werkmethodiek heeft als doel bij te dragen aan de professionalisering van casemanagement dementie. Hoewel iedere situatie en iedere casemanager uniek is, vraagt een professie ook om uniformiteit en voorspelbaarheid. Dat zijn belangrijke aspecten voor legitimering en financiering van casemanagement dementie.

Werkmethodiek voor casemanagement dementie

Werkmethodiek krijgt veel enthousiaste reacties

Tijdens het slotsymposium dit jaar wordt enthousiast gereageerd op de werkmethodiek. Marian Adriaansen, lector Innovatie in de Care HAN: “Ik ben onder de indruk geraakt van de expertise van de casemanagers. Beargumenteren waarom vindt men soms lastiger. Het boekje geeft argumenten om te laten zien waarop je iets doet. Zorgverleners en andere organisaties vragen daar steeds vaker om. Het kan helpen om de positie van de casemanagers te versterken. Het kan houvast geven bij toekomstige werkzaamheden voor jezelf, voor de professie en voor anderen.’’

Nicole Ketelaar, voormalig docent Windesheim, vertelt dat casemanagers ondanks dat zij het nut van evalueren inzien, dat nog niet voldoende op een systematische manier doen. Het is aan te bevelen om wel te evalueren, dit versterkt namelijk uw positie.

Bijdrage Vilans

Tijdens een slotsymposium werd de werkmethodiek gepresenteerd. Hier vertelden casemanagers over de tools die zijn ontwikkeld in de 3 netwerken Nijmegen Twente en Drenthe. Men wil graag themadagen blijven houden om aan verdere ontwikkeling te werken.
 
“Mooi om dat te horen” zegt Jan Jukema, lector bij Windesheim. “Compliment aan dit project dat het ook een vervolg krijgt.”

“Dat men wil doorgaan met Het 'Blauwe boekje' voor casemanagers dementie is uniek. Dat er zo systematisch met de praktijk aan gewerkt is bijzonder. Vilans krijgt een compliment voor het meewerken aan het resultaat.” Zegt Carolien Smits, Lector Hogeschool Windesheim. Aan de werkmethodiek heeft Vilans-adviseur Corine van Maar inhoudelijk meegewerkt.

Meer weten?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '25' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
  • M. Hanvey-Daal

    schreef op 26 apr 2015

    De (thuis)zorgorganisatie waar ik voor werk, heeft mij dit blauwe boekje ook aangereikt. Ik zelf ben net als wijkverpleegkundige werkzaam. Het ziet ernaar uit dat mijn werkgever in de toekomst ook casemanagementtaken aan de wijkverpleegkundige wilt gaan toewijzen. ik ga mij proberen middels dit boekje hierin wat te verdiepen, met als doel een methodische werkwijze en transparantie t.a.v. mijn werkzaamheden te kunnen bieden.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten